Банкеръ Daily

Коментари

Реформатори или консуматори?

Висшият съдебен съвет (ВСС) и правосъдният министър пак не се разбраха за реформата. Съветът реши да й даде тласък току навръх Нова година, предлагай да бъде проведено заседание на 29 декември. Министърът обаче отказа любезно с пожелания за „една мирна и щастлива Коледа и много успешна Нова година – както за ВСС, така и за цялата съдебна система”. Отказът беше подплатен и с обичайните „здраве, щастие и благоденствие”, та и най-нахъсаните за работа по никое време да разберат, че министърът им се подиграва.

Че правосъдният министър празнува Коледа, а не Рождество Христово, е подробност, но важна. Който е клал прасето, ще лапа мръвки. А който чака коледни чудеса, да духа супата. В случая както членовете на съвета, така и министърът са от наредилите се около блажното, та е без значение какво си пожелават. Не се съмняваме, че и да посрещнат новата година около заседателната маса, продукцията от празничната им деятелност ще е подходяща единствено за тоалетната. Доказали са се отдавна.

Сетили се от ВСС да искат извънредно заседание, на което Христо Иванов като Същи Исус Христос да им разкрие защо смята, че от съвета излизат сигнали за предрешеност на избора на председател на Върховния касационен съд. Трябвало да се обсъди и писмото на седемте европосланици, в което те подкрепиха правото на съдиите да изразят публично мнението си по проблемите в Софийския градски съд. Също и да бъдат дискутирани писмата на съдиите в него, поискали оставката на ръководството му.

Брей, че работна съдебна власт, брей! Да, ама министърът не поддава. Отговаря, че ще свика следващото заседание на 8 януари догодина „с оглед важността на поставените въпроси” и за да се гарантира участието на всички членове на ВСС. Ще рече, че Иванов се притеснява от евентуални сериозни липси в състава на съвета. Това, което не казва, е че и на него не му се напуска коледната софра, за да дъвче за пореден път и в неприятна компания вкисналото зеле на съдебната реформа. Наздраве!

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във