Банкеръ Weekly

Нов рекорд за длъжността шеф на държавна агенция

Реформа проформа

Любимка на Кунева и Лукарски ще оправя българите в чужбина

Ива Йорданова и Божидар Лукарски споделят реформаторски усмивки.

Предимствата на разширения политически спектър в следващия парламент вече се усещат. Новото осемпартийно народно представителство още не се е намърдало зад банките, но протежетата му вече се наместват по върховете на администрацията. Завчера премиерът Георги Близнашки назначи една 29-годишна танцьорка на пилон за шеф на държавна агенция. Агенцията е за българите в чужбина, а танцьорката се казва Ива Йорданова. На фасон - мома, та дрънка, спор няма. Но що ще на този пост по никое време, докато партиите сглобяват с мъка новия управленски бардак със стари чаркове?

От кабинета на Близнашки станаха за смях с опита си да обяснят скока на поредната новата калинка. Досега тя била съветник в политическия кабинет на вицепремиера Илияна Цанова и отговаряла пряко за агенцията, която оглави. Да, ама и съветническият й трудов стаж продължил... малко повече от месец. Как е навлязла в проблемите на българите в чужбина и колко от тях е решила, можем само да гадаем. Но пък била шефка на екипа, който развил успешно платформа за комуникация с тях в социалните мрежи. Проектът, направен вероятно от двама-трима IT специалисти, стартирал в навечерието на парламентарните избори, а веднага след изборите го обявяват за успешен, понеже 300 000 наши гастарбайтери написали по нещо в мрежите.

Тия дивотии Близнашки да си ги разправя вкъщи. Първо уволни досегашния шеф на агенцията Йордан Янев, защото раздавал гражданство на килограм и имало съмнения за корупция. Но нали снабдяването на комшии на Балканите с български паспорти беше държавна политика, с която бившият министър на ГЕРБ Божидар Димитров тръгна да решава както демографския, така и националния въпроси. А като министър Димитров нямаше всъщност друга работа, освен да отговаря пряко за същата агенция.

Вицето на Близнашки - Илияна Цанова, пък осигурила доклада за нарушенията, които са се вършели с години, но тъкмо сега дошло времето да се действа в полза на нейната съветничка. По нейно искане инспекторатът на Министерския съвет започва пълна проверка на агенцията и първата работа на хубавото Иве била да осигури съдействие на проверяващите. Преди това имало проверка на прокуратурата, която установила същите нарушения още на 20 февруари. Да, ама по това време Йорданова е била вероятно още на пилона. 

На пилона, но политически активна. Преди да литне към върховете на държавната администрация, тя се записала овреме за член на "Движение България на гражданите". Като такава пък я свариха приказките, че има интимна връзка с лидера на СДС Божидар Лукарски, коалиционен партньор на Меглена Кунева в Реформаторския блок. После Лукарски призна, че е влюбен в нея и иска да се оженят, но първо трябва да се разведе.

Ако се обичат, да се вземат, така си е редно, но да ни прощава Лукарски, задето не приемаме оценката му, че любимата му неправилно е възприемана като танцьорката на пилон. Самият прът на пилона е символ на катеренето към успеха.

А в социалните мрежи, които Йорданова е впрегнала успешно в полза на българите в чужбина, питат обхваща ли проверката и Министерството на правосъдието. Защото и там имало една оправна госпожица, която пък в качеството си на шефка на дирекция провеждала интервютата с кандидатите за българско гражданство. И ги провеждала многопланово, съчетавайки професионалния план с интимния. Иначе казано - другият интервюиращ бил гаджето й. И вероятно защото са били прекалено отнесени в любовта си, пропускали да забележат, че одобряват албанци и косовари, които не отбирали бъкел от българския език. Но за любовта и реформата у нас граници няма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във