Банкеръ Daily

Коментари

„Разплакват“ приватизаторите на черноморските комплекси

Намерението  на министъра на туризма Николина Ангелкова да проведе нови конкурси за концесионирането на плажовете на "Албена", "Слънчев ден", "Ривиера" и "Св.св.Константин и Елена" почти разплака приватизаторите на тези комплекси. Сдобивайки се в зората на демокрацията с едни от най-апетитните парчета от туристическия бизнес у нас, всички те получиха и "бонуси" под формата на т.нар. концесии по право за прилежащите към напазаруваните хотели брегови ивици. Така бе по стария закон за приватизацията. Новият норматив за концесиите обаче не предвижда доживотното ползване на тази екстра. Собствеността върху хотелите няма да гарантира и преференциално ползване на плажовете, които са публична държавна собственост. И за да придобият правото на концесия за тях, хотелиерите ще трябва да се явят на конкурси.

Както можеше да се очаква, тази перспектива далеч не е по вкуса на приватизаторите и те опищяха орталъка, с мотива че подобен ход ще е "убийство" за тях. Ако се появял някой друг наемател на "техните" плажове, имало опасност той да направи заведения, които да нарушат спокойствието на почиващите. Въпросът е, че т.нар. преместваеми обекти по плажната ивица си съществуват и сега, само че са  собственост на големите играчи в бранша и те по никакъв начин не желаят да делят печалбата  с друг.

Например, наред с оплакването, че ако в неговото "владение" влезе чужд концесионер, щял да му съсипе бизнеса, собственикът на "Слънчев ден" Георги Гергов не пропусна да отбележи и че няма сила, която да го принуди да "съдейства" на който и да било, тъй като целият комплекс е негов и натрапникът няма как да прелети до плажа.

Предсказания за предстоящи "ужасни истории" направи и изпълнителният директор на "Албена" Красимир Станев. Възмутена от намерението на правителството е и собственичката на "Ривиера" - Весела Кюлева Станкова.

Цялата патардия е поради факта, че договорите на "големите" изтичат през тази година и ако кабинетът действително устои на натиска, ще им се наложи да се явят на конкурси за плажните ивици в равнопоставено положение с всички останали участници в наддаването. Иначе няма никакви ограничения те да участват в процедурите и да предложат такива цени  и условия, че да спечелят по регламентирания от закона начин. Единствената неприятност за тях е, че в този случай концесионната такса може да бъде сериозно увеличена.

Но нали това е целта на държавата - да постигне максимално висока цена за предлаганата от нея собственост?!. Другото би било "непозволена държавна помощ". Което не се толерира и в Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във