Банкеръ Daily

Така работим ние:

Първо обслужваме схемите, после замитаме слугинажа!

В разгара на поредните словесно-протестни престрелки около презастрояването в столицата инвеститор се оплака от вандализъм и заплахи за саморазправа. Недоволни съседи съборили част от оградата и обозначителните табели в имот, собственост на "Джи Ти Строй" ЕООД, което пък е с едноличен собственик и управител Гергана Симова. По-голямата част от терена до метростанция "Младост 1" е отреден за високо застрояване, а по-малката - за изграждане на продължение на ул. "Йерусалим", с което да бъде облекчен транспортният трафик. 

По закон така не се прави. Но какво пък да се прави, когато законът и местното самоуправление са врата в полето, през която общинските съветници и партийни хрантутници легализират корупционните схеми? В края на миналата година общинският съвет прие план за застрояване и регулация на същия имот, а на последното си заседание го отмени по предложение на кметицата Йорданка Фандъкова. Така проектът за един 12-етажен хотел на две крачки от метростанцията ще трябва да бъде съобразен с нова градоустройствена процедура преди да бъде реализиран. 

Случаят е типичен за реалността в София и в него няма само добри и лоши. Протестиращите си искат зелената площ, която нито е тяхна, нито е отреждана някога за озеленяване. И Симова с основание им напомня, че докато скачат срещу алчните инвеститори, ползват същата зелена площ за бунище. От общината пък твърдели до последно, че предлагат най-добрия вариант на регулация и застрояване, който постигал баланс между частния и обществения интереси. Сега инвеститорът окачествява хода назад като "груб и популистки начин да се нарушава закона в република България, превръщайки тази инициатива в 5-годишна сага на неспазване на законоустановени срокове".

Тъкмо това е проблемът - че се прави ход назад след поредица от ходове напред, с които много хора напълниха гушите. Да сте чули някой да е понесъл отговорност за скандалните сделки и оценки около изграждането на метрото. Преди години писахме за емблематичните примери, сред които е същата Гергана Симова. През 2003 г. тя придоби на 28 г. друг имот по трасето на метрото чрез друга фирма "Арт Билд-АП", в която е съдружничка с Елица Прошенска - тогава 24-годишна. Целият имот беше с площ 3316 кв., като сделката е изповядана по данъчната оценка в размер на 80 580 лева.

Но колкото и по-висока да е реално платената цена, сделката се оказа истински джакпот. През 2009 г. общинският бюджет олекна с 1 755 489 лв., платени на късметлийките за отчуждаване само на една трета от имота. Сега Симова се оплаква от странния ход на общината, а от общината се правят на ни лук яли, ни лук мирисали за приноса на местната власт за безчинствата в София, за които виновен до ден-днешен няма намерен.

Подходът е ясен - да тупаме топката до местните избори, после продължаваме нататък. Междувременно данъкоплатците пълнят бюджет, който изтича ежегодно без (или по-точно със) видими резултати. За крайно наложителни регулационни и отчуждителни процедури пари все няма, но пък освежаваме предизборно едни и същи централни булеварди, докато финтираме конюнктурно в своя полза както частния, така и обществения интерес.


 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във