Банкеръ Daily

Коментари

При такива опровержения фалшивите новини звучат достоверно

Огласените от една  електронна медия документи с данни за пране на пари, което било осъществено от единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев може да са истински, но по-скоро фалшивеят. Ден преди вота ръководството на държавното обвинение реагира скоростно и за по-малко от два часа поднесе опровержение. И е редно да спрем дотук, ако ни липсват сигурни доказателства в едната или в другата посока. Но  опровержението на прокуратурата е само по себе си достатъчно смущаващо, за  да предизвика еднозначно  доверие.

В резултат на светкавичната проверка било установено, че заместник-главният прокурор Борислав Сарафов не е  пращал писмо до финансовото разузнаване в ДАНС с искане за проверка на сметки с милиони франкове в Швейцария и Монако, за които имало данни че са на Гешев. От ДАНС пък не били пращали отговор, че разполагат с данни за управлявани от Гешев транзакции по тези сметки.  И двете институции твърдят, че "документите“ са очевидно неистински и целта на публикуването им определено е свързана с насроченото за  24.10.2019 г., изслушване на кандидата за главен прокурор".

Дотук - добре, но съобщението на прокуратурата съдържа  интересни "разширения". Припомнят ни, че през май главният прокурор Сотир Цацаров изиска от ДАНС цялата налична в агенцията информация за недекларираното задгранично имущество на лицата, заемащи висши публични длъжности - включително притежаваното чрез свързани или подставени лица. В изпълнение на разпоредената проверка през втората половина на юли Цацаров получил от ДАНС справка. В нея имало обаче информация за едва 11 лица на висши публични длъжности в законодателната и в изпълнителната власт.

Продължаваме нататък по опровержението на прокуратурата. В средата на август Цацаров получил от ДАНС и информация за магистрати с банкови сметки и недвижими имоти в чужбина. Държавното обвинение засекло  данните с тези от декларациите, представени в съдебния инспекторат и установили, че общо 27 съдии, прокурори и следователи не са декларирали задграничното си имущество. В крайна сметка Цацаров възложил на НАП да извърши данъчни проверки с оглед "изпълнение на задълженията за деклариране и заплащане на данъци".След приключване на данъчните проверки прокуратурата щяла да прецени "наличието на предпоставки за образуване на наказателни производства срещу лицата за евентуално извършени данъчни престъпления".

От цитираното дотук не се вижда и намек за пране на пари, каквато е опроверганата информация за Гешев?! А най-важното за големите пари на държавната мафия е да бъдат изпрани, не толкова да не бъдат платени данъци върху тях. И какво  са тези 38 души при изчислените миналия месец от Института за пазарна икономика над 100 млрд. лв., изтекли безрезултатно от държавния в частни джобове за последните 20 години?! А докога щяхме да чакаме тези жалки отломки от непроверима информация за свършеното по темата, ако не беше излязла въпросната инфрмация с прицел в Гешев?! Да не говорим за резултати от проверките на НАП и образувани по тях наказателни производства, каквито едва ли ще има. Едните перат пари, другите перат първите. 

Очевидно прокуратурата и службите държат в случая само да кажат на обществото, че: "Прокурор Иван Гешев не е сред магистратите, за които са установени притежавани и недекларирани по съответния ред банкови сметки или друго имущество". Дано е така, но какво да очаква обществото от прокуратурата и службита в тази насока, щом като не направиха нищо в  родължение на години по т. нар. Панамски досиета? Отделен въпрос е, че  може би информацията за Гешев е по - скоро  "активно мероприятие"  в негова полза, което да го изкара жертва на злите сили, организирали  протестите срещу кандидатурата му.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във