Банкеръ Weekly

Коментари

„Прескочи кобила”, без кобила

С промени в един закон, по терлички минават изменения в много други.

Je suis Tоlup, Бойко! 

Затова питам: „Извънредното положение позволява ли извънредно законодателство?”

Нека да развия питането си. Вече години наред е практика на Народното събрание да се правят промени в други закони чрез “преходни и заключителни разпоредби” на „гледан” закон. Тези промени се „случват”, казано на парламентарен език, между първо и второ четене на закона, без да са преминали обществено обсъждане, без да са съгласувани със засегнатите юридически лица и без оценка на въздействието. Най-често поправки в други закони се правят в суматохата на есенните данъчни промени, а Законът за данък добавена стойност е кобилата от детската игра „Прескочи кобила”.

Това, което тази законотворческа урболещина има като баща (по израза на Цветан Цветанов), е финансовият гуру Симеон Дянков, министър в първото правителство на Бойко Борисов. И оттогава този волунтаризъм се развива и процъфтява като маргаритка в кравешко лайно.

През февруари тази година парламентът даже регистрира пик на тази законотворческа зараза, като успя да промени по втория начин 9 закона, докато изменяше друг - за независимия финансов одит. В преходните и заключителните му текстове "опипаха" Закона за кредитните институции, като дадоха право на министъра на външните работи да влиза в новата електронна система на БНБ и разшириха правомощията на министъра на финансите за достъп до сметките на бюджетните организации. Измагериха и Данъчно-осигурителният процесуален кодекс, за да може финансовият министър да наднича в данъчна и осигурителна информация за задълженията на бюджетните организации. 

В Закона за акцизите и данъчните складове сложиха акциз и върху т.нар. “дизайнерски горива”, които са аналози на дизел и бензин, но са произведени от отпадъци.

Като стана дума за горива –ето го и съвсем пресният пример от тези дни. Интересен е с това, че ако досега в играта на „Прескочи кобила” имаше проформа кобила (промените в други закони имаха някаква далечна връзка с поправяния закон), сега вече такава няма. „Прескочи кобила”, без кобила.

Браншът с изненада научи, че в Закона за здравето, внесен от правителството в Народното събрание, са предвидени промени в Закона за акцизите и данъчните складове и в Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, които нямат нищо общо с китайската кашлица. Ако промените минат, част от петролния бизнес ще бъде задължен да закупува и монтира нови измервателни уреди в една изключително тежка за целия бранш ситуация.

Което ще удари крайните клиенти с по-високи цени, а правителството - с по-ниска събираемост на акциз и ДДС върху горивата.

Та, Бойко, докато викаш на председателя  на парламента "шмекер", а на депутатите "мързели" , дали си се замислял, че може да пострадаш от приятелски огън?

Имам предвид Горанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във