Банкеръ Weekly

Коментари

Преображение българско

На Националния статистически институт (НСИ) май му липсва оптимизъм. Това показва последният отчет на института за състоянието на българската икономика, според който през второто тримесечие на годината се забелязва спад с около 10% в сравнение с първото. Нещо повече - според НСИ, това бил нaй-гoлeмия cпaд нa гoдишнa бaзa oт...1997 г. насам.

 

Експертите обясняват срива с намаленото потребление и отслабването на икономическата активност. Песимистичният сценарий е сривът в икономиката да достигне 13%, а оптимистичният - да достигне 4 на сто.

Досега всеки от нас е произвел около 3044 лв. БВП. Ако песимистичната прогноза се реализира, до края на годината я произведем по още 2000 лева, я не. И тогава, както казал оптимистът, ще стигнем до просия. Въпросът е от кого ще просим? 

Ако ме питате, тези от НСИ трябва един по един да минат през джипката на премиера. За да придобият повече увереност в светлото бъдеще. Както Борисов гордо заяви преди няколко дни, у нас няма нито един сектор да не работи и показателите ни са най-добрите в Европа.

Това очевидно означава, че спадът на икономиката с 10% не е страшен, и дори на фона на чуждия срив стоим по-добре.

Как се получава това, изглежда само премиерът знае. Подозирам, че в последните години той е зарязал Карл Май и "Винету" и май е задълбал в творчеството на Уди Алън. Само от този майстор на абсурда премиерът би почерпил смелост категорично да заяви, че обувките с високи токове правят човека да изглежда по-нисък.

Нищо чудно партийният актив на ГЕРБ също  да е минал спецкурс по литературно четене на Уди Алън. Дори онази проста... - за шефът на парламента Караянчева иде реч, вече се чувства в свои води насред необятния океан на абсурдизма. Според нея, Борисов е преобразил България, защото тук вече има пътища. И това било следствие на средства, събрани в хазната с добра данъчна политика!

Ето тук и Уди Алън ще преклони глава. Борисов е преобразил България с парите, които е събрал от нас, данъкоплатците, за което трябва да сме му благодарни до края на живота си. Като такива. Дори и ако цената, която трябва да платим, е намаление на потреблението ни. Струва си преображението българско, да се свети името Му...

В такава "материална ситуация в страната" - според Караянчева, нищо чудно, че сме на дъното на класацията на  World Happiness Report 2020: сред европейските народи, по-нещастни от нас са само албанците и украинците.

Както е известно, проучването се основава на фактори като брутен вътрешен продукт (БВП), социална подкрепа от приятели и семейство, продължителност на живота в пълно здраве, свобода на избор в живота, щедрост, възприятие за корупция и чувства през последно време – щастливи и тъжни.

За БВП и прогнозата до края на годината вече стана дума.

За корупцията толкова дълго можем да говорим, че даже и шест месеца протести няма да ни стигнат.

А чувствата, които изпитваме в последно време, имат значение само за авторите на изследването, но не и за управляващите. Както призна председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, те - управляващите - имат своя философия по отношение на обикновения данъкоплатец: "Понякога е достатъчно да го потупаш по рамото и да кажеш: Разбирам те, брат, ама нямам възможност и аз да ти помогна. Така че това е нашата философия".

Вярно е. И по тази причина ни е тъжно и гневно...

Facebook logo
Бъдете с нас и във