Банкеръ Daily

Коментари

Преговорите за ръст на петролните доставки са в задънена улица

ОПЕК и приятели имаха готовност да одобрят още на 1 юли по-нататъшно увеличение на предлагането на суров петрол, за да спрат възхода на цените.

Сравнително предпазливото предложението на Саудитска Арабия и Русия, представено на официалното съвещание на "ОПЕК+" в началото на месеца, включва пускането на допълнителни 400 хил. барела дневно през всеки месец от август до декември включително. Както и удължаване на срока на валидността на споразумението им от 2020-а за ограничаване на добива до края на идната година (вместо до април 2022-а). 

Този оптимистичен сценарий обаче не се сбъдна заради възраженията на Обединените арабски емирства, които искат по-голяма производствена квота. Преговорите ще продължат чрез видеоконферентна връзка на 5 юли в 15 ч. "виенско" време. Черното злато пък очаква развръзката на цена от 76.17 щ. долара за барел на фючърсните контракти сорт "Брент" с доставка през септември и 75.16 долара за барел за американския суров петрол WTI с доставка през август. Горивото е поскъпнало с над 10% през юни в хода на по-интензивното потребление през летния сезон. Белият дом пък възрази срещу натиска на възходящите петролни цени върху американските шофьори точно когато щатското стопанство се възстановява от ударите на пандемията. А следващите дни ще покажат какви са дипломатическите възможности на Вашингтон да предотврати трицифрени петролни котировки. 

За какво се борят ОАЕ?

Според анализатори от бранша членът на ОПЕК не възразява срещу по-нататъшното отпадане на ограниченията на производството до края на годината. Но иска по-голяма квота за себе си от одобрената през април 2020-а. Тогава разширената група "ОПЕК+" се споразумя за рекордно орязване на предлагането с 10 млн. барела на ден, за да спре ценовия колапс на черното злато, стигнал дори до отрицателни котировки. Редуцираните квоти на отделните държави пък бяха изчислени въз основа на добива им от октомври 2018-а - база която ОАЕ искат да подменят с април 2020-а, когато те са помпали по 3.841 млн. барела дневно срещу 3.16 млн. барела година и половина по-рано. Арабската държава се противопоставя и на удължаването на споразумението за орязване на производството до края на 2022-а. 

Претенциите на ОАЕ се появяват три месеца след като на 29 март страната пусна на борсата собствен базов сорт петрол (Murban). А шефът на Националната петролна компания на Абу Даби - Султан Ал Джабер - коментира за "Файненшъл таймс", че страната му ще продължи да разширява производствения си капацитет, програмите за разработка на нефтените полета и за идентифициране на доказаните запаси от суровината.  

След първоначалното драстично орязване на нефтения добив през миналата година, производителите постепенно започват да връщат обратно на пазара части от редуцираните барели.

Към днешна дата "ОПЕК+" ​все още задържа доставки от по 5.8 млн. барела на ден.

Членовете на картела се опитват да балансират подема на търсенето на черно злато с все още високата несигурност, произтичаща от появата и разпространението на нови и по-заразни варианти на COVID-19. Те държат под око и увеличението на производството от Иран в хода на продължаващите преговори за отмяна на санкциите за износа на страната.

Някои анализатори пък са убедени, че Саудитска Арабия иска малко по-високи цени, за да увеличи приходите в държавната хазна и да насърчи повече дългосрочни инвестиции в сектора, който през идните години е възможно да не успее да задоволи пазарното търсене. По този начин Рияд се надява да предотврати екстремен неостиг на черно злато, който да доведе до рязък ценови скок точно когато светът се подготвя за преход към възобновяеми енергийни източници.  

Поредните разногласия в ОПЕК повдигат въпроси за бъдещите отношения в картела.

Саудитска Арабия и ОАЕ са най-влиятелните членове на организацията, а спорът показва дълбоки фундаментални различия между тях, доколкото този конфликт не е първият. Пускането на собствения базов сорт Murban на борсата ICE повдигна въпроси за готовността на ОАЕ да остане в картела и да замрази скъпия си свободен капацитет. 

Същевременно, промяната на базата на изчисление на производствените квоти ще бъде оспорено от другите страни членки, чиито добив е намалял между октомври 2018-а и април 2020-а. Подобен обрат би създал объркване на пазара и би обезсмислил усилията за създаване на стабилност и яснота, което обяснява защо Москва и Рияд са против него. 

Няки експерти от бранша смятат, че тясното сътрудничество между Саудитска Арабия и ОАЕ е започнало да се пропуква след поканата към Русия за оформяне на разширената група "ОПЕК+" през 2016-а. Както и в резултат на укрепването на връзките на всяка от двете страни от Залива със Запада и различното им мнение за дългосрочната петролна политика в условията на пиково потребление. 

Оттук нататък патовата ситуация ще трябва да се решава "на семеен съвет" и задкулисни преговори между Рияд и ОАЕ. Защото всяко споразумение на ОПЕК изисква единодушно одобрение. И в никакъв случай не е изключен сценарий за липса на сделка. А това означава по-нататъшно увеличение на петролните цени, на първо време - до 80 долара за барел. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във