Банкеръ Daily

Коментари

Предколедни размисли за частта и цялото

Понеже идва Коледа и Нова година, сред целокупното ни гражданство почват да се роят очакванията за празнични бонуси. В тези дни на годината всички са особено чувствителни, и ако не дай си боже не получат бонус, направо им причернява пред очите. И по традиция се вторачват в паничката на щастливците.

Според някои социологически изследвания, в края на 2019 г. около 45 на сто от фирмите у нас ще раздадат коледни надбавки върху заплатите. При това положение, с голяма доза въображение можем да прогнозираме, че всеки трети българин ще получи бонус.

Със сигурност сметката ще бъде друга, ако питаме експертите от Националния статистически институт. Те навярно ще пресметнат, че всеки втори българин ще има повод за такава радост. Дори и повече.

Това предположение се базира на любимия похват в НСИ да усредняват всичко. Тяхната сметка е проста - ако към служителите от онези фирми, дето са заявили, че ще раздават бонуси, се прибавят и чиновниците от министерствата, агенциите, комисиите и прочие държавни учреждения, които по традиция имат такива надбавки, като нищо може да излезе, че всеки 1,5 (едно цяло и половина) работещ у нас ще бъде ощастливен с бонус.

Очевидно е, че в празничните настроения на цялото и половинката ще има разлика. Няма как. И за да избегнем угризенията и тежките философски размисли в навечерието на празниците, добре би било да мислим като експерти от НСИ. Едва тогава ще посрещнем с разбиране и радост новината, че в последните дни на 2019 г. правителството е дало допълнително общо 34 млн. лева на МВР за плащания на персонала. За по 480 лева коледни бонуси на калпак и 14 милиона за други харчове.

Със сигурност повечето от служителите на министерството заслужават да получат бонуси. Но мен лично ме гризе отвътре, че това не е така. Гризе ме не защото се чувствам като половинката в едно цяло и половина, а защото прочетох нещо в информационния бюлетин на МВР:  "Досъдебно производство за причинена смърт на гръбначно животно е образувано в РУ-Крумовград, след като вчера е бил подаден сигнал за отровено куче в село Бараци. Като съпричастен към случая в полицейското управление е задържан 50-годишен. Дежурна оперативна група е извършила оглед. Иззето е вещество, за което се предполага, че е било използвано от извършителя. Причините за престъплението са в процес на изясняване. Работата продължават група „Криминална полиция“ и разследващ полицай."

Аз лично обичам гръбначните животни и в частност кучета. Но увереността ми, че служителите от правозащитните и правораздавателни органи  напълно си заслужават бонусите, е разколебана. Нека само си представим случката и нейното развитие: отровено е куче, образувано е досъдебно производство, полицията изпраща кола да задържи евентуалния извършител, след това праща и група за оглед, ангажира криминологична лаборатория за изследване на откритото вещество, определя група криминалисти и разследващ полицай да продължи работата. Ако престъплението на извършителя бъде доказано, случаят заминава в прокуратурата, пише се обвинителен акт, делото влиза в съда, извършителят си наема адвокат, назначават се заседания, стига се до присъда, обжалване на втора инстанция, делото се връща на първоинстанционния съд, той пък го връща на прокуратурата за нарушения...

И докато случаят се движи между инстанциите, той става част от статистиката на МВР, прокуратурата, съда за разкрити и наказани престъпления. Освен това става занимание на служителите в съответните пресцентрове.

И после стотици служители от съответните ведомства получават коледни бонуси, с ясното съзнание за добре свършена работа...

Ами не ща да съм част от 1,5 и туй то!

Facebook logo
Бъдете с нас и във