Банкеръ Weekly

Коментари

Правосъдие или игра на имунитети?!

По искане на главния прокурор Иван Гешев Конституционният съд ще разсъждава колко струва имунитетът на президента Румен Радев. По предложение на правосъдния министър Данаил Кирилов пък Висшият съдебен съвет ще претегля имунитета на спецсъдията Андон Миталов. И по двата случая не се налага читателите да си блъскат главите  в догадки относно доказателствата. Записът с гласа на държавния глава е сурогат на представата за престъпна дейност, а без медала на Путин за Малинов "криминалният лик" на Миталов щеше да остане незабелязан. 

В съдебната власт има толкова народ за разследване, че и армия от прокурори и следователи с числеността на китайската би се озорила. А ако трябва да се наказваме за причинените на българските граждани в десетилетията на прехода вреди и безумства, ще стигнем до самоунищожение. В горните два случая обаче ще трябва просто да бъде измислено нещо за правене в угода на управляващите у нас. Нещо като "Думам ти дъще - сещай се снахо!"

Никой всъщност не се съмнява, че Радев е съдействал за пиарската длъжност в армията на сегашната си съпруга. Нито пък някой допуска, че Миталов е пуснал случайно лидера на движение "Русофили" за знаковото посещение в Кремъл. Всички се чудят обаче в страната на разрухата и беззаконието тези двамата ли са най-големите изменници. И то след три десетилетия погром над държавността и закона, в които имунитетите гарантираха бронирана защита.    

Що за правосъден министър е този, който не смее да гъкне срещу босовете и схемите в съдебната власт, но иска директно уволнението на неизвестен довчера съдия, за чиято "сериозна корупция" не сочи доказателства?! В предложението за дисциплинарното производство няма твърдения за корупция и Съдийската колегия на ВСС като дисциплинарно наказващ орган не може да разследва и установява корупция.

А със семейството на Миталов какво ще правят? Безнаказани ли ще ги оставят, щом като Държавният департамент е забранил на всички да пътуват до САЩ?!  Ако не беше тъжно би било комична като тема за коментар.И как ще процедират съдебните кадровици, които имат право да изслушват свидетели, да приемат и изискват от трети лица писмени доказателства? Ще поискат ли  обяснения от Майк Помпео, който би трябвало да даде някоя и друга папка в подкрепа на санкцията? Едва ли. Де такъв героизъм?!

Междувременно анализатори напомниха практиката на САЩ да твърдят, че имат доказателства, но да не ги споделят с другите държави. Хубаво, но ако ВСС уволни Миталов, какви мотиви ще посочи освен, че има честната дума на Вашингтон?

Съдебния инспекторат провери действията на Миталов по администриране на делото и не откри нарушения. Проверката по същество на съдебните актове извън инстанционния контрол пък е тема табу. Оплачете се на ВСС или съдебния инспекторат от решението по конкретно дело и точно това ще чуете. 

Какво още има да чакаме и кое изобщо да не чакаме в обещаните от Белия дом следващи стъпки (т.е."стъпка по стъпка"), след анонса, че "това е пътят в борбата с корупцията?! Ако има руска пета колона у нас, с такива стъпки ли ще я бутаме - отвън, без оглед на закона и с посочване на лошите от "големите началници" ?! 

Съветваме все пак нашия правосъден министър да следи поведението на американския си колега Уилям Бар, който предупреди остро президента Доналд Тръмп да спре с коментарите си в Туитър относно конкретни съдебни казуси и съдебни служители. Бар заяви в прав текст, че това прави невъзможно изпълнението на задълженията му, защото от казаното до доказаното стои законът. Тръмп реагира в свой стил с твърдението, че има "юридическо право" да се намесва в криминални случаи и да заобикаля исторически утвърдената независимост на съдебното ведомство.

У нас преобладаващото поведение е снишаването. По реакциите ще ги познаете! 

Facebook logo
Бъдете с нас и във