Банкеръ Daily

Коментари

Прах в очите, шум в главите

Екоминистърът Нено Димов чака Световната банка да открие топлата вода за въздуха в България.

Сметната палата оцени държавната и общинската политика за  опазване на чистотата на въздуха. Колкото и умерен да е изказът на одиторите, изводът им е  еднозначен  - такава политика няма. Не само за периода 2014-2016 г., описан в одитния доклад, ами и до ден днешен. 

Ето го основното в доклада. При похарчени над милиард лева въздухът станал малко по-чист, което, разбира се, не е вярно. Та нали само допреди няколко месеца смогът беше като в китайски мегаполис и виновна била зимата. Виж, това че 97% от населението е изложено на наднормени нива на фини прахови частици, няма как  да е лъжа.

Приети били множество мерки на национално и общинско ниво, но без координация и отчети за изпълнението им  и за постигнатия резултат. Така не можело да се оцени ефективността им, за да се реши кои от тях имат най-голям принос за решаване на проблемите със запрашването на въздуха.

Като знаем какви фалшиви пиар новини и полуистини бълват всекидневно управляващите, разбираме горните липси. Ако имаше какво да отчетат, ушите ни щяха да проглушат. Но няма нищо за отчитане, което да си струва риска да се  повдига  темата. 

Екоминистерството не глобява кметовете за това, че не правят нищо срещу замърсителите. Ако пък глобят тук-таме някого, парите отиват по друго направление. Системата за контрол на въздуха е остаряла и неефективна, разбирай - съществува само за да се води, че има такава. 

Отправени са куп препоръки, които едва ли ще бъдат изпълнени дори на 3%, та  да се отчете нещо свършено. Когато  предавали  одитния доклад на екоминистъра Нено Димов, той обещал да прави информационни кампании и да засили контрола върху местната власт. Вятър го вее на бял кон Нено, щом няма далавера, а от въздуха не всеки може да прави пари.

И все пак Димов обявил, че се прави нещо във вид на поредното голямо нищо - в процес на сформиране бил "консултативен съвет по въздуха". Щели да правят тепърва и нова национална програма за качеството му, но едва след като излезе окончателен доклад на Световната банка по въпроса. Ако не беше пустата Световна банка, едва ли щяхме да узнаем даже как да си вържем цървулите.

А няма кой да спре от раз скапаните таратайки с абсолютни 80-процентови дебили зад волана, които бълват облаци черен дим, включително в носовете на полицаите. Няма кой да разчисти с булдозери, с армия и жандармерия гнусните престъпни гета, в които хилядолетното изключване от цивилизационните норми е доказано необратимо. Няма кой да мие улиците, освен ако не вали всекидневно проливен дъжд. Нито пък има смисъл да го прави, защото няма кой да оправи улиците, чиито кратери захранват обилно настилката с кал и прахоляк. 

Има обаче КОЙ да мисли за здравето на "матриала" по отношение... пак на въздуха. Здравното министерство предлага безкомпромисни  мерки срещу бездимните цигари и наргилетата. Иска да ги забранят не само в закрити помещения, но и по тераси, тротоари и дворове - като променят дефиницията на "закрито обществено място". Доказали дори, че наргилето било по-вредно от класическата тютюнева цигара, а бездимната иновация на "Филип Морис" вреди почти колкото нея. 

Тук програми, стратегии и доклади на Световната банка не се чакат. Действа се с директни забрани и с рязко вдигане на акциза. Ако не стане от раз  заради общественото недоволство, преминава се към поетапен натиск. Лобизъм, от който трудно се диша, и... всичко си върви постарому.  

<!--[if--><!--[endif]--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--[if--><!--[endif]--><!--[if--><!--[endif]--><!--[if--><!--[endif]--><!--[if--><!--[endif]--><!--[if--><!--[endif]--><!--[if--><!--[endif]--><!--[if--><!--[endif]--><!--[if--><!--[endif]--><!--[if--><!--[endif]--><!--[if--><!--[endif]--><!--[if--><!--[endif]--><!--[if--><!--[endif]--><!--[if--><!--[endif]--><!--[if--><!--[endif]--><!--[if--><!--[endif]--><!--[if--><!--[endif]--><!--[if--><!--[endif]--><!--[if--><!--[endif]--><!--[if--><!--[endif]--><!--[if--><!--[endif]--><!--[if--><!--[endif]--><!--[if--><!--[endif]--><!--[if--><!--[endif]--><!--[if--><!--[endif]--><!--[if--><!--[endif]--><!--[if--><!--[endif]--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if-->

Facebook logo
Бъдете с нас и във