Банкеръ Weekly

Коментари

Политически приапизъм и други дисфункции...

Властта е в постоянна ерекция, насочена срещу каквато и да е проява на гражданско съзнание

На фона на мрачните новини за плавно увеличаващия се брой на заразените с COVID-19 у нас, откъм Острова долетя окуражителна вест. Тя ще зарадва онези представители на силния пол, които са позагубили сила и увереност в условията на пандемията и трудно вдигат самолета. Разбира се, с уточнението, че  най-вероятно пострадалите от подобен ефект у нас са единици, тъй като българинът се сблъсква с всякакви обществени, икономически, политически и социални дисфункции и си живее с тях, но по народопсихологически причини не припознава еректилната като "такава".

 

Приносител на благата вест (все пак), свързана с коронавируса, е английският вестник " Daily Mail". Герой на публикацията е 62-годишен французин от Париж, който получил 4-часов пристъп на приапизъм, в резултат на корона заразата. Изненадващият ефект се получил, тъй като вирусът запушил кръвоносните съдове на франсето, кръвта останала "арестувана" където трябва, а мъжът заприличал на сатир. Медицинското обяснение е, че близо една трета от заразените получават тромбоза.

Неудобството все пак било отстранено с помощта на препарати, които възстановили нормалното кръвообращение. Историята с 62-годишния французин завършила с хепиенд - не останала и следа от ерекция, даже и коронавирусът бил преборен, твърди английският вестник.

Всъщност, случаят е доста съмнителен - британско жълто издание тиражира историята на обикновен жител на Париж?! Както и да го погледне човек, прилича на фалшива новина. Която обаче е употребена с благородна цел - да приповдигне духа и да върне усмивките в тез мрачни времена на пандемия и социална изолация.

Но... да се върнем към дисфункциите, с които се сблъсква българинът и с които така свикна, че вече не му правят впечатление. Такава е отслабващата сетивност към фалшивите новини, поднасяни му мазно-мазно от най-различни и разнокалибрени политически субекти. Масова практика е те да лансират пред обществеността чрез благочестиви наглед проекти, зад които обаче се крият не съвсем благочестиви помисли.

Във ВМРО например са много загрижени за фалшивите новини в интернет и по тази причина водят законодателна война срещу разпространението им.

За целта лансират съответните проектозакони - единият, който бе отхвърлен, бе за промяна на медийния закон, а вторият, който е внесен за обсъждане е за изменение на регламента за личните данни.

Мотивът за внесените проекти е един - борба с фалшивите новини. Зад благородното уж намерение на войводите обаче се крие очевидната амбиция за въвеждане на контрол върху интернет. И по-специално - върху критичните  публикации в мрежата. Нещо, към което управляващите драпат с нокти и зъби.

Тази идея, която не е чужда на нито една власт, прикриваща с усилие антидемократичната си същност, причинява подобни ефекти, описани във въпросната публикация на "Daily Mail". Политически приапизъм - една постоянна ерекция, насочена срещу каквато и да е проява на гражданско съзнание.

Само си представете ситуацията с онзи уж укрепителен строеж на Алепу, но в контекста на вече приет от народните представители Закон за борба с фалшивите новини?!

Или предизвикалата огромен скандал снимка на багера край "Бъбрека" на Седемте рилски езера, която извади премиера Бойко Борисов и екоминистъра  Емил Димитров от комфорта им, та дори се скараха на правителственото заседание.

А може да е далеч по-лесно - багерът на Рилските езера да е чиста проба фейкнюз, с която храбро ще се бори главният прокурор Иван Гешев, който и без друго напоследък се афишира като зелен демократ. И няма да са необходими мента, глог и валериан, предписвани с блага усмивка от премиера Борисов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във