Банкеръ Daily

Коментари

Побългарихме и Европа

Преди няколко месеца си мислехме, че сме уникални в света, когато имахме две конкурентни кандидатури за шеф на ООН в лицето на Ирина Бокова и Кристалина Георгиева. Наистина, изглеждаше абсурдно една държава да не подкрепя кандидата си и да издига друг. Но ето, оказа се, че не сме сами. На срещата на лидерите от ЕС в Брюксел Полша не само издигна конкурентна на Доналд Туск кандидатура, но и блокира заключенията от срещата, след като председателят на Европейския съвет бе преизбран.

Това се случи, защото управляващата партия "Право и справедливост" обвинява бившия премиер в подривна дейност срещу правителството. Варшава нямаше право да блокира назначението на Туск но разполагаше с вето върху останалите теми от дневния ред и го използва. Така заключителният текст от срещата няма да има юридическа стойност. Планираните заключения бяха свързани със свободната търговия, финансовите въпроси, миграцията, сигурността и отбраната.

Изобщо, в последните дни изцепки на европейските политици не липсват, сякаш сме ги заразили нещо с някакъв нашенски бацил.

Ето, например кандидат- президента на Франция Франсоа Фийон. Преди месец стана ясно, че съпругата му Пенелопе е получавала заплата, заемайки фиктивно длъжността на негова парламентарна помощничка. Общата сума, която е получила госпожа Фийон, без да върши нищо, възлиза на 500 000 евро. Тези дни пък научихме, че кандидат-президентът е взел заем от бизнесмена Марк Ладре дьо Лашариер заем от 50 000 евро без лихва и съвсем случайно забравил да ги декларира.

Бившият шеф на европарламента Мартин Шулц пък назначавал членове на кабинета си на доходоносни длъжности, включително завеждащ отдел в частния му офис, като е подписал съответните документи за това. Въобще, практиката висши европейски чиновници да назначават свои близки като сътрудници очевидно е поголовна. 

Само накрая да не се окаже, че вместо европейските нрави да дойдат у нас, да стане така, че европейските политици са я подкарали през просото досущ като българските си колеги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във