Банкеръ Weekly

Коментари

По лицемерието ще ги познаете

Тези изверги, норвежците, отвличат деца като еничари. Страната, принадлежаща към Топ 3 откъм качество на живот, социална грижа и удовлетвореност от държавата, се търкаля из родните медии като нарицателно за тоталитарно-нацистки модел, в който грижата за непълнолетните е всъщност системна форма на тежко институционално насилие. Картината накратко:

Омъжената в скандинавската страна българка със звучното име Цветелина Оланд пропищява, че прословутата норвежка Агенция за закрила на детето (Barnevernet) е отнела децата й, за да ги настани у приемни родители. Следва едноседмично женско тюхкане по родните телевизии как е възможно това. В резултат вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с норвежката  посланичка у нас и я уверява, че "децата са на първо място в нашата култура и народопсихология и тяхното място е в семейството“. И подчертава, че за нас подобни практики са неразбираеми. 

Хайде, бе! Норвежката посланичка благодарила за поканата и казала, че противно на тезите, тиражирани в  нашите медии, открила много сходства в системите за закрила на децата в двете държави. В Норвегия, както и в България концепцията е, че семействата трябва да бъдат подпомагани от институциите да решават проблемите си и едва  когато това се окаже невъзможно, да се предприема отнемане на децата от техните родители като съвсем крайна мярка. Посланичката предложила консултации и семинари, на които да бъде обяснено защо е така. 

Освен  че звучи достоверно, иронията е неподражаема. От изнесеното в медиите става ясно, че почти винаги скандинавците се обръщат към "Барневернет" и при наличие на конфликт със съседите си. Останалото довършват училищните власти, които сигнализират при всеки признак за проблеми с детето и го насърчават да докладва за нередности вкъщи. На едни българи кучето им лаело, на други детето крещяло или имало лоши хранителни, хигиенни или образователни навици. Все неща, които говорят за родителска непригодност, но иди кажи на някого у нас, че калиброва детето си по свой образ и подобие. 

"Няма норвежци, няма мюсюлмани, няма християни - това никого не го интересува. Въпросната институция е държава в държавата.Там не е желателно да се караш. Детето трябва да се развива, както си се развива. В Норвегия не можеш да си позволиш нищо. Дори когато се роди, аз спазвах всичките им правила от страх. Всичко е контролирано, те идват час по час вкъщи да ни проверяват. За кърмата, с кантари, с всичко, в никакъв случай вода да не давам на детето. Не може да не искаш да кърмиш или да не имунизираш детето си”, описва ада българка.  

Каква несправедливост! У нас по закон всичко е подобно, но на практика е точно наопаки. Още с влизането в яслата детето научава купища нецензурни думи и псувни, които вкъщи не е чувало. Научава ги от връстници, чиито родители са откровени простаци, готови да пребият възпитател, учител или друго дете за щяло и нещяло. Те вкъщи така си говорели и никой не смее да постави  под съмнение културно-педагогическия им статус. Никой не реагира, камо ли социалните служби да се намесят решително. Малкият простак става голям, а после всички се чудят откъде дойдоха мутрите. 

И още, водещ(к)ите в дебилните ни медии умишлено подминаха проблема с въпросната Цветелина Оланд, явно с цел да го изопачат. На тях им е крайно противна и непоносима истината, че норвежките власти са санкционирали нещо, което българските отказват масово да санкционират - настройването на децата от страна на единия родител срещу другия. В масовия случай -  майката срещу бащата. Тъкмо такъв е случаят - норвежкият баща завежда дело срещу българската майка за това, че манипулира систематично децата в негова и в тяхна вреда.  

Нещо повече, за което норвежкият съд заслужава само адмирации - взета е предвид своевременно явната опасност българката да грабне децата и да ги изведе от страната, каквито намерения тя, изглежда,  да е имала. У нас е точно обратното - съдебната практика толерира и насърчава отвличанията на деца от единия родител в чужбина, особено ако става въпрос за майката. Бащите  - кучета ги яли, те са само за издръжката, което отношение всъщност насърчава стремежа тя да не бъде плащана като ответна реакция. 

А всички социологически проучвания сочат категорично, че, за разлика от българите, норвежците вярват безрезервно на своята държава. По официални данни „Барневернет“ разследва всяка година по 45 хил. семейства и прилага помощни мерки при 36 800 деца, като отнетите и настанени в приемни семейства са по-малко от един процент. И, забележете, 80% от засегнатите са доволни. У нас доволни няма, а мераклийките за норвежки съпрузи са повече от пясъка в морето.   

Facebook logo
Бъдете с нас и във