Банкеръ Weekly

Коментари

Плоски мисли за стръмен данък

Червенорозците, които не можаха да излъжат социалнослабите - работещи и пенсионери - със смешни мерки по време на предишния кабинет и с това ги изгубиха за изборните урни, сега са се наточили на "богаташите" (според тяхната терминология). Цялата им парламентарна група се е подписала под "вносител"  на проекта им за премахване на плоския данък и въвеждане на прогресивна данъчна скала. Всеки може бързо да си направи сметката. До размера на минималната заплата доходите да са необлагаеми, от 340 до 1000 лв. да се облагат с 10% за горницата над 300 лв., от 1000 до 2 хил. лв. - с 66 лв. плюс 12% за горницата над 1000 лв., от 2 хил. до 5 хил. лв. - 186 плюс 15% за горницата над 2 хил. лв., и за суми над 5 хил. лв. - 636 лв. плюс 20% за горницата над 5 хил. лева.

Направих една бърза сметка и излезе, че при доход малко над 2000 лв. месечно се получава сегашната ставка от 10%, под тази граница е "рахат", до 5000 лв. - вече се изземва всеки пети лев, а над 5000 лв. - всеки четвърти лев ще се прибира от хазната.

На пръв поглед - разбираемо за електората на Столетницата - бедният ще си отдъхне, богатият да страда.

Де да беше така просто. Големите, пък и средните данъчни плащачи, особено самоосигуряващите се, веднага ще обърнат гръб на стръмната скала. Срещу два лева - за капитал на ЕООД, само за един ден ще се превърнат от физически в юридически лица и ще продължат да си плащат десятък, подучва ги аналитикът Георги Ангелов.

Милионерите пък ще се скрият - кой в близка, кой в по-далечна офшорна зона. Не помните ли, че преди плоския данък милионерите бяха десетина, а след това станаха стотици и всяка година се увеличават.

Блазе им и на тези с деца - ще размятат декларации, ще чакат проверки и ревизии. Да не говорим пък как ще се надуят главите на обслужващите ги в НАП. (Семейното подоходно облагане предвижда увеличаване на необлагаемия минимум за първо дете с 15%, за второ дете - с още 10%).

Най-големият скрит дефект на новата система би лъснал още първата година - ще се окаже, че съвкупната данъчна основа е яко проядена. ДДС ли, осигуровки ли, корпоративен данък ли ще вдигаме тогава, за да запълним дупката. И ако вдигнем ДДС, това не е ли точно обратното на червената проектомярка сега, защото ще се наложи всички да плащат повече и поравно за всички стоки и услуги в живота си.

Плоският данък като облекчение за гражданите и за данъчната администрация, ако си спомняте, още през първите години на въвеждането му доказа железния си смисъл. Никой не бяга от ниски данъци! Хазната се пълни от разширяването на данъчната основа.
Иначе Михаил Миков пак повтаря, че "големият въпрос за неравенствата в нашето общество е свързан с усещането на гражданите за справедливост". Не е ясно кое е несправедливо при десятъка. Това, че този, който получава 400 лв. му, удържат 40, а този, които взима 40 000 - 4 хил. лв. ли? Миков, защо искате да убиете втория, който дава по 400 лв. на стотици като първия. После държавата ще трябва да ги издържа като безработни.

Уважавайте богатите, г-н Миков, те хранят бедните, а не държавата, освен ако не е социалистическа. Или пък точно към нея искате да ни върнете след четвъртвековния преход към капитализъм?

Facebook logo
Бъдете с нас и във