Банкеръ Weekly

Избавление

Пенсионерите ни - при индианците!

Или как да решим радикално проблема с дефицита в осигурителните фондове

След като ни надуха главите с препирни за осигурителния модел, научихме, че решението било просто и в съвсем различна посока. С настъпването на Новата година  Ройтерс оповести класация на страните с най-добри условия за пенсионерите. На първо място е Еквадор - топъл климат, имоти на достъпни цени, щедри осигуровки и помощи, всевъзможни намаления за ползване на обществените услуги... В челната петорка на райските кътчета за пенсионерите следват Панама, Мексико, Малайзия и Коста Рика. Панама например предлага на всеки с пенсия над 1000 долара т. нар. пенсионерска виза. С нея ползваш отстъпки не само в болниците, при сметките за ток и телефон и пътуването със самолет, но и в ресторантите и развлекателните заведения.

От наша гледна точка въпросът е: Колко ценни трябва да са в тези държави пенсионерите, че да ги глезят така разточително? Как ли не въртяхме законите за привличане на чуждестранни инвеститори, а някои му намерили цаката другаде.То, вярно, че млад и здрав пенсионер с голяма пенсия си е инвестиция, ама у нас такива са малцина (носят обикновено зелени чорапи), и дори да вземат "тавана" от 910 лева, пак нямат шанс за Панама. Е, има няколко десетки души, които таванът не ги лови - бивши президенти, вицепрезиденти, председатели на парламента, премиери и съдии в Конституционния съд. Но пък точно тези едва ли ще разтоварят НОИ с издръжката им, като се има предвид божественото удоволствие да живеят сред гърчещи се като червеи свои сънародници.

Затова трябва да се вземе българското "Окончателно решение" по отношение на пенсионерите. Всички налични средства в НОИ да се разпределят между отдалите се на заслужен отдих и ако не стигнат до 1000 долара на човек, да се тегли облигационен заем за остатъка. Ако разходите на Държавното обществено осигуряване са над 5 млрд. лв., а пенсионерите у нас са над 2 млн., за всеки ще има по 2500 лева. Ще стигнат за по една пенсионерска виза за Латинска Америка и нещо дори ще остане... Някои тролове обаче твърдят, че вместо да изнасяме пенсионерите си, можело да направим както е при еквадорците и панамците и даже да реализираме внос. Достатъчно било да въведем ред в здравеопазването, сигурността, правосъдието, в бита и комуникациите. Въобще - да въведем ред в държавата. В скоро време и първата вълна наши емигранти от 90-те години щяла да се пенсионира. Защо и тя да не се излее в родината? Само си представете хиляди заможни пенсионери, които прибират хилядарки в евро от чуждестранните осигурителни фондове, за да ги харчат в България...

Всъщност нека не изпадаме в крайности. Идеалното решение е да съчетаем мерките. Пенсионерите с ниски пенсии нека изпратим навън, а тези с високи - да заповядат. Съотношението ще е такова, че за последните все ще се намерят остатъци от здравеопазване, сигурност, правосъдие и ред. Вярно, че ако изпратим над 2 млн. пенсионери в Андите и край Панамския канал, абсолютното число ще се срине, но пък току-виж прирастът станал положителен, понеже смъртността ще падне рязко. Единственото неудобство ще е за работещите у нас, чиито заплати ще са в пъти по-малки от дохода на заможните пенсионери. Но да не забравяме все пак, че има класации и за страните, в които работещите живеят най-добре.

Facebook logo
Бъдете с нас и във