Банкеръ Daily

Коментари

Пекин застрашава най-големите пазари на Bitcoin

Неприятни сюрпризи подготвя Китай за резкия и спорен скок на Bitcon. Те назряват успоредно с напредъка на страната в усилията й да създаде цифрова версия на националната парична единица.

Евентуалното въвеждане на виртуален юан може да стане успоредно със засилване на регулациите, което ще предизвика трусове на пазарите на криптовалути, твърди Филип Гилеспи - главен изпълнителен директор на криптопосредника B2C2 Japan, осигуряващ ликвидност предимно на институционални инвеститори. Гилеспи, който преди да оглави B2C2 Japan е работил като валутен дилър в "Голдмън Сакс груп", определя дигиталния юан като един от най-големите рискове за криптовселената. Те произтичат от реалната опасност от "панически продажби", ако новите правила пресушат ликвидността на търговските платформи за виртуални монети. 

Възможностите на централните банки да емитират цифрови пари и да отстраняват конкурентите е един от ключовите рискове за криптосектора.

На китайците вече е забранено да конвертират юани във виртуални пари, въпреки че тази практика продължава "под масата" чрез използването на Tether - цифрова валута със стабилна стойност, обвързана с щатския долар. Средствата, вложени в Tether, впоследствие се насочват към Bitcoin и към други дигитални валути. Гилеспи съзира сериозна заплаха за забрана на Tether, което ще повиши риска за всеки, решил да продължи да използва монетата. 

В проектозакон на Народната банка на Китай, подготвящ сцената за виртуалния юан, е включен праграф, забраняващ на физическите и юридическите лица да създават и да продават цифрови пари. На 1 март вторият по големина въгледобивен район на континентален Китай - Вътрешна Монголия - обяви, че прекратява всички проекти за създаване на криптовалути и ще спре да разглежда нови проекти в секторите, които консумират големи количества енергия в опит да подобри целевите равнища на енергийна ефективност.

Засега официална дата за емитиране на дигитален юан няма, но Народната банка на Китай вероятно ще е първата сред големите световни конкуренти, която ще пусне виртуална валута след продължила с години работа по проекта. 

Създателите на Tether омаловажават страховете и твърдят, че цифровите пари на централните банки не означават край на "стабилните монети" (бел. ред. - stablecoins, които са обвързани с курса на една или повече активно търгувани валути). Според тях успехът на Tether посочва пътя, по който ще работи и дигиталният юан. 

Гилеспи обаче не е толкова убеден и посочва, че Tether "подгрява" съществено покупките на Bitcoin и че малцина осъзнават потенциалните поражения. Защото "огромни количества ликвидност" идва от борсите, задоволяващи китайското търсене.

В рамките на едно година Tether за над 18 млрд. долара са били прехвърлени зад граница от държави от Източна Азия, включиелно и от Китай, сочи публикувано през миналия август проучване на Chainalysis - фирма, която анализира технологията на мрежата от регистри, на която се основават криптовалутите. В обзора на компанията се посочва, че гражданите вероятно използват Tether, за да заобиколят наредбите, ограничаващи прехвърлянето на капитали в чужбина. 

Междувременно, въпросителните около Tether продължават да се множат. Фирмите, които стоят зад виртуалната монета, получиха забрана да правят бизнес в Ню Йорк през февруари като част от извънсъдебното споразумение с щатските власти, разкрили, че те укриват загуби и представят неверни данни за резервите си. 

Анализ на "Джей Пи Моргън Чейз" пък показва, че вероятно ще последва "сериозен ликвиден шок на по-широкия криптопазар", ако възникнат проблеми, засягащи "желанието или готовността на местни или чуждестранни инвеститори да използват Tether". 

Според господин Гилеспи тази виртуална монета е "рисков актив" и ако Китай забрани използването й ще "настъпят масивни панически продажби", водещи до "масивен ликвиден шок".

Предупрежденията за китайската заплаха за криптопазара се появиха два дни преди поредната атака на Bitcoin, който на 9 март се изкачи до най-високата си цена за последните две седмици, окуражен от новините за засилен интерес на институционални инвеститори в криптовалутата. 

Цифровата монета се изкачи до 54,348.57 долара в ранната следобедна търговия в Сингапур на 9 март - 7% ръст в рамките на 24 часа. Пазарната й капитализация пък надхвърли отново 1 трлн. долара, по данни на CoinDesk, което се случва за втори път в историята на съществуването й. (Бел. ред. - първият пробив над 1 трлн. долара се случи на 19 февруари и се задържа няколко дни преди да се върне под знаковата бариера). Виртуалната валута е поскъпнала с над 80% през тази година и с 570% за последните 12 месеца. 

Втората по популярност криптомонета - Ethereum - също добави грубо 7% към пазарната си оценка в периода от 8 до 9 март - до 1852.48 долара в азиатската търговия в Сингапур. 

В късните следобедни часове на европейската търговия на 9 март Bitcoin продължи атаката си и достигна 54,807.60 долара на борсата CoinDesk. 

Последните явления в криптосектора доказват засиления интерес на институционалните инвеститори към виртуалните пари. И дадоха повод за поредната прогноза, че Bitcoin има сериозен потенциал да достигне 75 хил. долара. 

"Криптоскокът" се отдава на споделената от NYDIG (компания, предоставяща услуги на институции по съхранение на Bitcoin) информация на 8 март, че животозастрахователни компании и застрахователи на имущество, на жертви на инциденти и на пенсионни схеми, имат директни и индиректни вложения в Bitcoin за над 1 млрд. долара на платформата й. NYDIG съобщи също за пореден кръг от частни инвестиции в капитала й в размер на 200 млн. долара от стратегически партньори, между които: "Стоун Ридж холдингс груп", "Моргън Стенли", "Ню Йорк лайф", "Мас мючуъл" и "Сорос фънд мениджмънт".

През последните дни и петролният милиардер Кжел Инге Роке подкрепи Bitcoin - холдинговата му компания Aker създаде нов бизнес, който да се възползва от потенциала й. През уикенда китайското приложение Meitu обяви, че е инвестирало в Bitcoin и в Ethereum. През февруари "Тесла" информира за инвестиция от 1.5 млрд. долара в Bitcoin.  

Компаниите осъществяват и поглъщания в криптовселената. PayPal информира на 8 март, че ще купи фирмата, гарантираща сигурността на криптовалутите - Curv.

Facebook logo
Бъдете с нас и във