Банкеръ Weekly

Коментари

Паспортите - златни, любовта - платена, инвестициите - под масата

Брюксел за пореден път размаха пръст срещу България за "златните паспорти". Европейската комисия отново изпрати писмо, в което изказва опасенията си от режима за предоставяне на гражданство срещу инвестиции. Правителство разполага с един месец да предостави допълнителна информация, след което комисията ще решава какво да прави с упорството ни в тази насока. По отношение на Кипър и Малта, с които сме в група, започват  процедури заради неизпълнение на задълженията им за изчистване на схемите за купуване на националност. 

Аргументите: предоставянето на гражданството срещу предварително определено плащане или инвестиция на хора без действителна връзка със съответните страни е несъвместимо с принципа на лоялно сътрудничество, залегнал в Договора за Европейския съюз. Това подкопава целостта на статута на гражданството на съюза, тъй като при предоставяне на гражданство отстрана на страна членка съответното лице автоматично става гражданин на ЕС и се ползва от всички права, свързани с този статут. Като например правото на свободно движение, пребиваване, гласуване на национални и европейски избори. В резултат на което последиците нито са ограничени до държавите членки, които ги прилагат, нито са неутрални по отношение на други държави членки и ЕС като цяло.

През юли Европейският парламент беше далеч по-директен и с резолюция призова за възможно най-бързо премахване на всички съществуващи схеми за гражданство или пребиваване срещу инвестиции. А в речта си за състоянието на съюза миналия месец Урсула Фон дер Лайен подчерта, че "европейските ценности не са за продан". Освен че звучи добре и силно, при цялото лицемерие на евробюрокрацията, всеки трябва да е наясно с размахания пръст. Големите може и да си затварят очите за мръсни инвестиции в техните страни и в офшорни зони, но явно са взели на мушка прилагането на същите тези схеми срещу предоставяне на европаспорт. 

Работата се размириса през 2018 г. след арестите в Държавната агенция за българите в чужбина. Нашият парламент спретна анкетна комисия за проучване на изнесените в медиите данни. Но малко по-късно стана ясно, че замазват бездействието си с оглед предстоящ доклад на ЕК, в който бяхме посочени в група с Кипър и Малта. Правосъдното министерство пък реагира с проект за промени в Закона за българското гражданство, в който отпада възможността за получаване на паспорт срещу краткотрайни инвестиции.

Последва обаче законопроект с обратното съдържание, внесен от депутати - членове на анкетната комисия, начело с Йордан Цонев и ударници на ГЕРБ. С него предложиха запазване на схемата за паспорти срещу инвестиции, но по "нови правила". Такива, че дори я разширяват. При представянето на законопроекта Цонев заяви, че не е правилно да се заличава тази възможност за привличане на инвестиции, които щели да бъдат насочени директно към българската икономика. И другите като нас отказвали да затворят пролуката.

Той, Цонев, като се бори срещу някаква мръсна финансова схема, такива закони пише, че оставаш с точно обратното усещане. Като за КТБ, офшорките или финансирането на медиите. Вероятно заради същото усещане Европейската комисия реагира на проекта му с писмо, в което отправи въпроси за неясното развитие на обещаните промени. За писмото узнахме от неин говорител, а нашите си затраяха. Няма министър, който да е посочил конкретни числа и ползи от цялата работа за финансово-икономическата ни система. Нито пък са признавали досега, че схемите за издаване на "златен паспорт" се ползват за opгaнизиpaна  престъпна дейност, пpaнe нa пapи, ĸopyпция и избягвaнe на дaнъчни плащания.

Снишаване, продължаващо с години, в които така и не видяхме обществената полза от инвестициите на новите ни съграждани. Но  пък можем само да гадаем колко политически и бизнес чекмеджета са напълнени с парите за българско гражданство. И се досещаме какво е свършено по заявката на Цонев и Тома Биков прокуратурата да разнищи мрежата за златно опаспортване на всевъзможни сиви и тъмни субекти, включително криминално проявени. Което, трябва да признаем, у нас и не личи - предвид цялостното припокриване на управленската класа с тези категории.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във