Банкеръ Daily

"Извънредно" от МС:

От три минути празнична реклама до два часа делничен пиар

"До три минути време за реклама!". Толкова отпусна на министрите си премиерът Бойко Борисов на извънредно заседание на Министерския съвет във втория ден след Рождество Христово. След година на главоломни успехи не може да посрещаме новата затънали в пернишкото тресавище. Само това му дай на черногледия "матриал" - лъжицата катран, с която да отрови медения вкус на мандата. Затова със снизхождението Борисово отчетът на министри откара реално два часа. Да видим кое как  по ресори:

Вицето Томислав Дончев отчита "тежка година с много политически предизвикателства - избори, кризи, чума по свинете". Но въпреки това "за поредна година нямаме загубени европейски средства" и "имаме една от най-прозрачните системи за мониторинг". Който има трайното усещане, че поне половината европейски средства се губят в частни джобове и разпределянето на поръчките тъне в мъгла, е злобен неблагодарник или платен трол. Такъв е и който не вижда "икономическия растеж и ръста на заплатите", заради които според другия вицепремиер Марияна Николова все повече българи се завръщали от чужбина.

При външния министър Екатерина Захариева също всичко е наред. Нови ресори за Мария Габриел - в Еврокомисията, и за Кристалина Георгиева - начело на МВФ. Онези, които не вярват България да намаже от световните им кадрови подскоци, не виждат по-далеч от носовете си. Освен това 130 хиляди българи получили вече статут на уседналост във Великобритания, а те били 90 % от пребиваващите там сънародници. Ако това е успех за управниците, как ли биха нарекли завръщането на тези хора в родината им, за да живеят и работят в и за нея. А не ни пускали в Шенген заради "вътрешнополитически натиск в част от страните в ЕС", не заради корупцията. 

Финансовият министър Владислав Горанов сложи на празничната трапеза успехи в борбата със сивата икономика, спад на безработицата, ръст на заплатите и убеденост в присъединяването ни към чакалнята на Еврозоната. Струва ви се странно, че при напредъка по тези показатели продължавате да висите вече три десетилетия в чакалнята за Европа?! Чисто субективно усещане. Също като при описаните от транспортния министър Росен Желязков небивалици за възхода на БДЖ. Изчезването на дълговете му за  стотици милиони е едно от безспорните чудеса по Коледа, адмирации за виртуозния  счетоводен трик! А данъкоплатецът да се стяга за купуването на новите вагони и локомотиви, че плащането им пак него чака.

И в енергетиката сме добре, казва Теменужка Петкова, ама и там иска чакане. Наваксваме с гръцкия интерконектор и с Балканския поток, за да свържем двете части на Турския и да оправдаем Хъб-а, който трябваше да е просто спирка по трасето на Южния. А интерес към Втора атомна има за поредна година. Иначе вободното падане на НЕК и на  държавната "Марица" си е просто проблем за 5 милиарда, с който се живее някак си. 

За пътното строителство е излишно да говорим - Петя Аврамова буквално изнемогва под натиска на премиерския джип. А Борисов с наслада разказа за срещата си с "героя на социалистическия труд, който продължавал да строи". Сега щял да бъде преквалифициран и признат за "герой й на капиталистическия труд", което действало на премиера "като психотерапия". Под нейно въздействие Борисов си поръча да бъде изненадан с предсрочно въвеждане на тол системата, описана лаконично от него като "печатница на пари". 

В земеделието Десислава Танева държи нещата под контрол. Ако някой я чумосва заради Африканската чума и морето безвкусен и отровен зеленчук на пазара, да набляга на хляба. Той е също менте, но пък зърнопроизводителите богатеят от субсидии и износ на зърно в чужбина. При къщите за гости откриха нарушения за едни 40 млн. лв., а при заменките на гори - за други 80 млн. лв., колкото  парите  за половин МОЛ. Е, връщането им е евентуално, проблематично и хипотетично. А според екорекетьорите реалните загуби  възлизали на милиарди. Зависи кой прави сметката. 

Майсторката на служебния туризъм Николина Ангелкова отчете повече от осем милиона туристи,минали  през страната, 34 % ръст при международните нощувки, 145 договора за концесия и наем на плажове, намаляваща административна тежест. Ама на морето било лудница, скъпотия, боклуци в чиниите, в чашите, на плажа и във водата. Обърнете се към прелюбезните хотелиери и ресторантьори, за да ви решат проблема. И понеже екоминистърът Нено Димов се хвали с успехи срещу отпадъците и при инвестиции във ВиК - сектора, стига вече  с внушенията  за някаква си всеобща мърлявщина из градове и паланки. 

В социалната сфера - нов министър с нов късмет. Към ръста на минималната заплата и спада на безработицата Деница Сачева добавя и качеството на работната сила, което щяло да е приоритет, но за догодина. Там ще си мерят успехите с образователния министър Красимир Вълчев, който продължава да акцентира върху ръста на учителските заплати и на връщане на децата в училище. Където първото нещо, което научават с помощта на съученици и родители, е че полза от учене в тази държава няма - особено  като й гледаш управниците. Премиерът смъмри  висшето образование, че  бълвало пиари, политолози и социолози, а нямало хора в производството. Ами то е според търсенето....  

Здравеопазването също е наред, Кирил Ананиев е доволен от вложенията в медицинска апаратура. Ще има линейки, детска педиатрия и пари за лечение на редките болести. Вярно, че по-честите и обичайните морят безпощадно  населението в най-болната еврочленка. Но пък кампанията за донорството променила нагласата на обществото - като ще се мре, остави това-онова  за резервни части.  "Така част от теб продължава да живее", увери премиерът покрай издадената му донорска карта. Също както в сферата на културата Боил Банов вдъхва нов живот на археологията с консервацията на случая "Ларгото". 

И в сектор "Сигурност" "керванът върви в правилната посока, но винаги ще има кучета, които ще лаят", уверява воеводата Красимир Каракачанов. Милиардни проекти за купуване и ремонт на бойна техника, засилен интерес към войнишката професия, здрав гръб от НАТО и рамо до рамо с Русия. Щом изскочихме на второ място откъм процент военни разходи от БВП след САЩ, армейският ни керван все някак ще се влачи. 

Младен Маринов направо се гордее с успеха в битката с телефонните измами, която незнайно защо МВР досега не водеше. Е, разкриваемостта при битовата престъпност спадала като цяло, но тя си е вече част от културата и народопсихологията, та придоби статут на запазена национална марка. За успехи срещу организираната престъпност и корупцията Маринов не рискува да отвори дума. Иначе работата с ДАНС и с прокуратурата вървяла "добре". И пътната безопасност била проблем, но за радост си има просто решение - избягвайте да пътувате, за да оцелеете.  

А правосъдният министър Данаил Кирилов тури черешката на тортата с констатацията за "отпадналия механизъм за сътрудничество и оценка". И благодари лично на Борисов за политическата воля, отчитайки приноса му в комуникацията с Брюксел. Ако не знаете мониторингът да е отпадал, не придиряйте на Кирилов. Като го туриха за министър обеща да подаде оставка, ако наблюдението върху България не бъде прекратено до края на мандата на комисията "Юнкер". И понеже краят й дойде, Кирилов отчита мониторинга за отпаднал - нищо, че  това не  се е случило и ни готвят вече нов мониторинг. Иначе оставка трябва да подава. 

В резюме от Борисов: "Виждате колко много неща са свършени, още много неща има да се свършат. Министрите да се стягат и кабинетът да изкара мандата си. Другите са силни на думи, Мафията вика: "Мафия!" Следва искане министрите да одобрят дарение от 2 млн. лв. за Атонския манастир и молитва: "Бог да е с нас!" Амин!

 

 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във