Банкеръ Daily

Коментари

От еленски бут до активи за милиарди

У нас почти всичко си има и друго име

Като няма ред и правосъдие, единият Фейсбук ни остана. Уволненият полицай от Враца Цветан Благоев публикува в социалната мрежа информация и снимки, които ще ужасят мнозина. Текстът е: "Правите това от снимка 1 и 2, получавате това от снимка 3 и не забравяйте снимка 4. Като гледам вече, за извършителите на престъпления идват тежки дни, започват да си плащат сметката. Продължаваме със следващите.....ама да знаете, че са много".

Първите две снимки не са за гледане - окървавена баня с висящ на кука убит елен, след което окървавена мивка с отрязаната му глава. Третата снимка е резултат от вътрешна проверка на МВР по случая, а четвъртата - полицейска кола с надпис "Много като тебе вече плакаха".

Случаят, за който съобщава Благоев, е иначе банален. Както и предишният, когато след среднощна проверка на пиян негов приятел - шефът на "Физическа защита" в АЕЦ "Козлодуй" Пешко Караджов, крещи в районното управление: "Утре ще те увòлна, щото си педе**с голем!". Благоев пусна записа в мрежата, след което го уволниха.

В сегашния случай полицаи от Козлодуй блъснали елен със служебната кола, после качили раненото животно в колата и го закарали в районното. Началникът наредил да го довършат и го заклали в тоалетната на управлението. После еленът бил изяден на банкет за "началници на вилата на МВР Враца".

Проверката на Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР приключва с констатация за пътния инцидент, но липсвали данни за прикриване на произшествието и последвалия пир. Дисциплинарна отговорност на началника не може да бъде търсена, защото виновните служители напуснали с полагащите им се обезщетения. Но пък материалите са изпратени на прокуратурата с оглед извършено престъпление от общ характер.

Случва се на всеки да катастрофира, въпросът е какво влиза в мрежата. Убийството на елена е другото име на осигуряването на пресен дивеч за началническата трапеза. Резултатите от проверката са другото име на опазване  общественото доверие в органите на МВР.  А санкциите срещу издайника са естествена реакция на колектива.

У нас почти всичко си има други имена. Примери безброй, кой от кой по-дебелашки. Има обаче такива, които са по-противни от снимката на заклано животно.  

След воя на политическата глутница в президентските стенограми прокуратурата обяви официално, че с погрома над Корпоративна търговска банка са спасени, а не откраднати 5 млрд. лева. И че държавното обвинение е единствената институция, която си е свършила качествено работата. Банката - заклана и изядена, началническата трапеза - пълна, касапите - преяли...

Тези дни пък министърът на икономиката Емил Караниколов ни взима за мезе с омайни обяснения за военния завод "Дунарит". Не искали да го откраднат, а да го спасят от фалит.

Спасителният план - уникален! Първо плащат милиони от джоба на данъкоплатеца за покриването на кредитите към фирма, свързана с бизнес депутата Делян Пеевски. Никой не казва откъде е взел пари, че да кредитира предприятието, ако не от вложителите в КТБ. След като пълнят джоба му с десетки милиони и спасяват дружество, което няма нужда от спасяване, кроят план да го продадат на КОЙ? Това е онзи, който твърди, че няма никакви интереси в оръжейния бизнес. То в природата и за мършата си има ядачи, та какво остава за пресен елен и активи за милиарди!

Facebook logo
Бъдете с нас и във