Банкеръ Daily

Коментари

Оставки ли? Я гризни това дръвце и стисни зъби...

Вари ги, печи ги - все тая. Досега знаехме, че българските ченгета са на първо място по лични килограми - средно на калпак по около 100 кила. А днес научихме, че те са на светлинни години пред колегите си и по ниска двигателна култура. В смисъл такъв, че видят ли пред себе си нещо, което не се държи както му е разпоредено, у тях се задейства... наръчникът на Робокоп. Който, ако не ни лъже паметта, е прост като армейски устав и повелява на субекта да извърши не повече от четири-пет действия:

1. да вдигне палка и да я стовари върху главата на обекта;

2. да повтори действие № 1 още няколко пъти;

3. да се увери, че обектът е поставен в условие на пълна неподвижност;

4. да окове обекта с белезници, но без да му чупи горните крайници;

5 да натовари обекта в служебния автомобил;

6. да разтовари обекта в районното полицейско управление, по възможност - без да му троши ребра и долни крайници...

Шегата настрана. От цялата тази работа, за българския Робокоп е важно само едно единствено нещо: да разпознае в тълпата правилния хулиган и да го набие, но... след като си е измислил основателна причина за това.

Примерите са много, а оправданията за полицейското насилие - едни и същи до втръсване. Този бил оказал яростна съпротива. Онзи така буйствал, че нямало как служителите на реда да го озаптят по друг начин. Трети... Абе третият добре са го набили, щото инак и МВР-то, и Народното събрание е щял да взриви!

Оттук нататък загадката е само една. А решаването й е непосилно дори за инспектор Стрезов, инспектор Дюдю и Хорейшо... взети заедно: как т. нар. служители на реда разпознават правилния човек, когото трябва да набият и да арестуват в подходящия момент? И то така да го набият и арестуват, че  на околните да им държи влага поне няколко месеца занапред?

Много въпроси, никакви отговори. Само факти. Днес сутринта, по време на масовите протести в триъгълника на смърт...  пардон - в триъгълника на властта, най-изненадващо си отнесоха боя и белезниците Пламен Стоянов-Дамбовеца и синът му Димитър.

Съвсем естествено, след като са били озаптени на място, двамата са били отведени в Първо РПУ - София. Официалната версия звучи като истинска: двамата били буйствали, държали се като хулигани, нарушавали обществения ред и били заплаха за околните. И заради това Пламен Стоянов е задържан за 72 часа, а синът му Димитър ще прекара в предварителния арест "само" 48 часа.

Глупости на търкалета!

Преди сто години, Дамбовеца беше нарочен за лидер на организирана престъпна група, ощетила държавата с милиарди левове. После беше арестуван, след това - съден, а накрая... осъди България в Страсбург.

Е, пита се в задачата: ако той вчера е бил толкова умен, че да се измъкне от онзи антимафиотски капан, дали днес ще се окаже толкова прост, че да похарчи и чистото съдебно бъдеще на сина си? Ей така - заради едната площадна емоция?

Според очевидци на екшъна, истината е доста по-различна. Дамбовеца и синът му не са направили нищо нередно. Просто са били разпознати, набити - явно с профилактична цел, и откарани в районното.

Защо сме толкова сигурни, че в случая има нещо, които доста понамирисва? Ами простичко е. И се вижда дори с невъоръжено око от директните репортажи на централните телевизии: поне до 12 часа в района между БНБ и президентството не се вижда нищо, което да наподобява размирици, буйстване, нарушаване на обществения ред или някакъв вид хулиганство. Тоест - прояви, заради които жандармеристите да размахват палки, да щракат белезници, да бият и да ритат.

За сметка на това обаче същите тези репортажи "показват" как блюстителите на реда методично "грабват" по някой протестиращ и старателно го отнасят (или завличат) към специализираните си автомобили.

И после защо България била станала за смях и на кокошките в Страсбург...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във