Банкеръ Weekly

Коментари

Ошашавихме се до безпаметност!

Пакрай лошите и фалшивите новини дойде една истинска и добра - Бузлуджа остава за данъкоплатеца. Не върхът, той си е по право негов, а летящата чиния. Може и да вием на умряло, че ни харизват това бетонно чудовище, но важното е, че БСП няма да ни я отмъкнат. Проблемът е, че когато БСП не отмъква нещо, то със сигурност не става за нищо. 

Въобще дебатът за паметниците води до същото, което се случва напоследък с всичко у нас - видиотява до безпаметност. От изцъкления Самуил се отървахме сравнително леко. С Пето...ника пред НДК се стигна обаче до такова заклещване, че да не си Йорданка Фандъкова по въпроса. Досега столичани трябваше да платят демонтажа, но вече ще трябва да платят и крана, който беше подпален.

Версията, предложена от реформатора Трайчо Трайков, е безплатна, но също може да ошашави всеки с хибридната си проницателност. Според него бутали Осмоъгълния само за да спасят МОЧА. Това е алтернативното прозвище на Паметника на съветската армия - Монумент на окупаторската Червена армия. Замисълът бил следният: бутането на първия да предизвика отечествен фронт в защита на втория. Като се замислиш, има логика във века на постистината. 
Но да се върнем на Чинията. След намесата на "Обединени патриоти" премиерът Борисов обяви, че управляващите са в "цугцванг" по въпроса.

Водела се партизанска война с подривни действия. Ако държавата тръгнела да укрепва Чинията, всички щели да ревнат, че им се бърка в джоба. Ако пък приложел закона, пак рев: "Те рушат паметници!" Сиреч това бил един много премерен ход на БСП, защото ние на практика нямаме нито един полезен ход. "В шаха се казва цугцванг – всеки ход ти е грешен", констатира премиера.

Така е, Борисов има усет за партизанското минало. Но що пък не спазите закона, като го пипнете малко, за да им дадете паметника? Дайте им го, бе, да си го трошат от главите!  Знаем, че нищо няма да пипнат, защото и за скрап не става. Но ако Сергеят им начело на Партията на европейските социалисти не може да уреди един европроект за исторически паметник, защо дреме в Брюксел? Да, ама те хем си го искат, хем нямали нищо против да остане на държавата. При това поставят и условие - ако тя го стопанисва добре. В противен случай щели да го спасяват по всевъзможни начини.

Най-патологично е съгласието на опозиция с управляващите, че Чинията не трябва да е партиен музей. Искали само да бъде съхранена паметта. А тя, паметта, е жива. Едно време чрез учениците събраха доброзорлем пари на ползу роду. Кой смееше да откаже пари на Партията?! Сега партийните деца и внуци правят същото - искат пари за възстанововяване и поддръжка. И понеже никой няма да даде и левче, оставят паметника на държавата. Там е общата каца без дъно.

Паметта обаче си запазват. Вари я, печи я - Чинията е партиен символ. Нищо, че сега е празна, а поначало е менте понеже БСДП - прабабата на БСП, не е стъкмена на Бузлуджа. С оглед историческата истина Чинията трябваше да е в лозето на Никола Габровски край Велико Търново. Ама то кое ли вече не е менте, та и паметта българска да не е...

Прочее покрай налудничавия дебат научихме, че набезите на любители на силните усещания към паметника продължават всекидневно. Фирми и частни лица се възползвали да печелят пари, превръщайки полуразрушената и опасна сграда в атракция за туристи от цял свят. Това е то частната инициатива - като няма държава. Но и последното е фалшива новина. Държава има, просто Бойко Борисов и Корнелия Нинова често се карат. Но то е за пред хората, а народът знае, че когато двама много се карат, значи силно се обичат. Пък и са си лика-прилика - когато лъжат, Балканът се тресе!

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във