Банкеръ Daily

Коментари

Общ еврофронт срещу корумпираните "шмекери" като България

Българските управници привикнаха с мисълта, че ЕС е дойна крава, която не само захранва развитието на икономиката, но пуска достатъчно и за корупционни схеми. Точно заради наличието на такива схеми обаче жизненият стандарт на населението се покачва с незаслужено бавно темпо. И почти 12 години след приемането ни в общността изобщо не изглежда близо до средноевропейския стандарт.

В даден момент една от водещите икономики в Европа - Великобритания, ще спре приноса си към бюджета на ЕС. Това означава, че неминуемо ще дойде време, в което парите ще трябва да се харчат далеч по-предсказуемо и разумно, а изразходването им реално да подкрепя подобряването на живота на населението, а не да надува до безобразие джобовете на "наши хора". 

Достатъчно е само да припомним данните на организацията "Трансперънси интернешънъл", според които  България отново е с най-високото "усещане за корупция" в Европейския съюз. От 71-во място през 2017 г., миналата година страната е паднала до 77-ма позиция. България е изпреварена в индекса от страни като Тунис, Суринам, Беларус и Румъния. По-корумпирани според анкетираните от „Трансперънси интернешънъл“ са Турция, Сърбия, Македония. 

Не закъсня и реакцията на някои европейски лидери, които открито негодуват срещу "шмекеруването" на страни като България. Пресен пример е френският президент Еманюел Макрон. Последните предложения на френския държавен глава, които са подкрепени от Португалия, Италия, Гърция и Испания, предвиждат отпускането на средства от бюджета на ЕС да бъде свързано с условието съответната страна да предлага "справедливи възнаграждения, които осигуряват приличен жизнен стандарт". България със сигурност не попада сред държавите, които отговарят на този критерий. Данните на "Евростат" показват, че българите са най-застрашени от бедност сред всички държави членки на ЕС, а около 2.3 милиона души у нас живеят с доход около линията на бедност.

Освен Макрон, за "завързване на кесията" работят също Европейската комисия и Европейският парламент. Идеята на двете институции е в даден момент получаването на европейско финансиране да бъде обвързано с гаранции за спазване на принципа на върховенството на закона. Българското правителство търпи критики и в тази област, особено след предложенията за назначаване на независим прокурор, който да разследва главния. Стигна се дотам, че шест експертни организации поискаха оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов, а кабинетът вероятно ще направи крачка назад и ще отложи реформата с питане до Конституционния съд. 

Отделно, Еврокомисията все още причислява страната ни към държавите с макроикономически дисбаланси. България ще бъде подложена на задълбочен преглед и през 2020 г., а компания ще й правят още 12 страни членки на ЕС.

Вече изглежда почти ясна посоката, в която ще се развива разпределянето на евросредства до 2027 година. За всеки държавник и общественик би трябвало да е ясно, че ножът ще опре до кокал и у нас ще трябва да се извършат сериозни промени. Вечният въпрос остава - има ли политическа воля и експертен потенциал за реализиране на дълго отлаганите реформи, защото с типичното ни "шмекеруване" май вече няма да стане, а от загубата на еврофондовете губят всички.

Facebook logo
Бъдете с нас и във