Банкеръ Daily

Коментари

Н.В. Стотинката

Чували сте да казват за много скрънзав човек, че „цепи стотинката“. Цепенето на стотинка дори има материален опит в Габрово, където тя е разделена тортообразно на четири парчета. Всяка от тези четвъртинки се нарича „бодка“.

Но най-новата статистика на БНБ няма как да не ви изненада. Сухите цифри на централната банка показват, че най-голям дял, почти една трета в общия брой на разменните монети в обращение имат монетите от 1 стотинка. В момента в обращение са над 715 милиона броя с този номинал.

Защо в държавата ни се търкалят толкова много стотинки?

Нейно Величество Стотинката отдавна е изгубила смисъла на платежно средство. При Тато 1 ст. струваха бонбоните "лукче"  и „карамел „му“. Сега вече и лукчето е роб на инфлацията. 

Приложенията на стотинката обаче се множат. Келнери „подпетват“ с нея  маси, за да не се клатят. Автомонтьори си правят от тях шайби, защото са от мек метал и добре законтрят. Бабите знаят, че поставена във водата на ваза с лалета, удължава живота им.

Със стотинки може да се играе футбол на маса, а клекнали до дувара хора практикуват хазарт.

С подострен ръб на стотинка джебчийките разпарят чанти и якета, за да придобият съдържанието им.

Един лекуваше черни точки по кожата чрез  натъркване със стотинка.

При голям зор – скасъно копче на дюкяна примерно, могат да удържат неудържимата панталонна гравитация.

Задължителен  сватбен атрибут са. Увиват се в малки дантелени сакчета – заедно с жито и бонбонки „Детска радост“ и  булката ги хвърля през рамо - предимно за радост на публиката от циганета.

 Закъде е сурвачката без стотинка на върха – между вълната и пуканките?

Стотинката може да бъде материален носител и на граждански протест. Един "пленник"  на топлофикация си беше платил изравнителната сметка с два чувала жълти монети.

Е, стотинката е и метафора. Ако някое момиче няма характерния за момичетата релеф, казват, че са й като стотинки под балатум.

И така: непаричната стойност на стотинката расте. Но все пак в обращение да са над 700 милиона от нея - не е ли невероятно?

Та това са по над 100 стотинки на човек, барабар с пеленачетата.

Решихме да попитаме БНБ, която ги сече, защо са толкова много. Оттам официално ни отговориха, че това количество се поддържало заради пенсионерите, които държали да получават дохода си до стотинка. А след това да отделят жълтите монети, великодушно оставяйки бакшиш на касиерката в пощата.

Като спомен от времената, когато едната стотинка беше нещо, а те - нещо ехе-е-ей – младо, здраво, стабилно, спокойно..

И пълно с надежди.

Facebook logo
Бъдете с нас и във