Банкеръ Daily

Коментари

Ниските заплати задълбочават хаоса в здравеопазването

Свидетели сме на един спонтанен протест, който се организира от медицинските сестри в България. През последните десет години, 10 000 сестри са напуснали територията на страната, а над 15 000 са сменили своята професия, или са се пенсионирали. Ние се намираме в състояние на много тежък кадрови дефицит на специалисти по здравни грижи, които са най-близко до пациентите. Това заяви депутатът от БСП проф. Георги Михайлов по време на пресконференция.

"На 100 хиляди души в България се падат средно 485 медицински сестри, докато в ЕС те са средно 740. На един лекар, според стандартите на ЕС, трябва да отговарят между две и четири сестри, в зависимост от натовареността на отделението. В България - те са по-малко от една сестра. Дефицитът на медицински сестри, по признанието на министър Ананиев, е над 30 хиляди. От две години БСП поставя сериозно проблема за достойното възнаграждение на специалистите, които работят в здравеопазването – лекари, специалисти по здравни грижи и всички останали, които са ангажирани в тази сложна и много отговорна социална система”, коментира депутатът. 

Според него сегашният модел на финансиране на системата поставя в центъра търговските дружества и печалбата,  а пациентът и работещите в системата отиват в нейната периферия.

„Това доведе до спонтанния протест на медицинските сестри, който започва утре. Той ще продължи, тъй като от отсрещната страна се предлага започването на разговори, а тези разговори трябваше вече да бъдат проведени и да има резултати. В момента се сключват колективните трудови договори и възнагражденията, които получават нашите колеги, са изключително ниски. При ниво между 900 и 950 лв., нетната заплата много често не достига и 700 лв. Това са проблеми, които задълбочават хаоса в здравеопазването и не могат да бъдат решени само с пожелание за преговори”, заключи проф. Михайлов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във