Банкеръ Daily

Коментари

Няма спасение от деградацията

След историята с квалификацията за европейското първенство по футбол между България и Англия в началото на седмицата се изправихме пред поредния нашенски абсурд. Оказва се, че държавата, която по време на Втората световна война спаси 50 000 свои евреи от гибел в концетрационните лагери на Хитлер, днес е безпомощна пред 50-ина платени футболни провокатори, заради чиито планирани действия ни изкараха нация от расисти.

Подобни обобщения говорят достатъчно красноречиво за културата на тези, които ги правят. Но фактите са си факти - държавата ни отдавна е деградирала морално. И това е едно от обясненията за състоянието и на българския футбол. Няма как при цялостната морална деградация на държавата спортът у нас да е на ниво.

Пропадането е очевидно и повсеместно. Отдавна се знае, че футболът ни далеч не е някакъв оазис на fair play. Уредени мачове, удобни съдийски наряди, мениджърски лобизъм...само че властите не си мръднаха пръста в някакъв сериозен опит да пресекат футболната корупция. То и къде по-напред да пресичаш... А и сега, кой знае защо, пратиха ГДБОП в офисите на БФС. Сякаш в канцелариите на съюза се пазят платежните нареждания от всевъзможните далавери.

Оставката на Борислав Михайлов и начинът, по който бе подадена, също е илюстрация за стремителното сриване на всичко държавно. За 14 години начело на БФС Михайлов така и не успя да се превърне във вещ ръководител на футболните дела. Но само той ли е виновен? Каква е тази държава и какви са тези нейни органи и служби, които не могат да се справят с 50-ина футболни хулигани? В този смисъл оставка трябва да подаде не само Михайлов - компания трябва да му правят вътрешния министър Младен Маринов, началниците на СДВР и "Национална полиция", на комичната до немай къде комисия по етика и феърплей в БФС, председателят на парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов, а и всички останали, които обещаваха до началото на 2019 г. да е готов новият Закон за спортното хулиганство. Е, вече сме края на годината, само че такъв закон няма.

Къде беше МВР по време на расистките изцепки на онези олигофрени и защо изобщо тази позната ни и от други футболни, а и не само футболни, прояви черна сган бе допусната до стадиона? Служителите му и след футболната среща и сега имат всички права да действат по Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, който миналата година беше допълнен именно по линия на борбата с футболното хулиганство. В чл. 21, ал. 7 и 8 от закона се посочва пределно ясно какво е спортно хулиганство: носенето на маски и действия за напълно прикриване на лицето или на части от него, което затруднява разпознаването; отправянето на ругатни, други неприлични изрази, жестове и поведение, които са особено вулгарни, както и изрази и скандирания, насаждащи омраза на расова, етническа или религиозна основа.

Вместо да си изпълни вменените със специален закон задачи и да арестува хулиганите обаче, МВР, ги остави да забъркат кашата и най-спокойно да се изнижат...

Проблемът е, че оставките няма да свършат работа. Защото, както казва народната мъдрост, когато гониш мухите, ще дойдат други, по-гладни.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във