Банкеръ Weekly

Коментари

Някой много иска да разбута икономиката

Ако трябва да обобщим усещането за посланието на новосъздадения Закон за извънредното положение, то е че положението е извънредно и трябва да остане такова независимо от последиците. Колкото по-извънредно и по-дълго, толкова повече. Кой както иска, така да го приема, стига да изпълнява мерките, докато се чуди кое при тях е повече – ползата или вредата.

В 38-ото Народно събрание имаше един колоритен лекар от левицата – Илия Баташки. Излизането му на трибуната включваше прегазване на банки и разхвърляне на депутати, а медиите ползваха заглавия от рода на: „Баташки разбута парламента”. Сега силовите решения минават с пробутани на тъмно законови текстове, а лекарите омекват с назначаването им на светли постове. Като щабове и съвети, които съветват кабинета така, че да изпълнят всичките му прищевки – все на полза роду.

След ветото на президента Румен Радев върху някои текстове от извънредния закон управляващите хубаво се разграничиха от въвеждането на пределни цени върху стоките и услугите като мярка срещу спекулата. Но нито обясниха защо ги гласуваха преди това по предложение на опозицията, нито си направиха труда да разсеят подозренията в лобистки опит за мащабна антипазарна намеса. 

За друго едно предложение, което изчезна яко дим преди да бъде подложено на гласуване, също не обелиха дума. В хаоса между двете четения на Закона за извънредното положение решили да въведат за спихнатата от корона вируса 2020 г. авансов корпоративен данък на база 2018 г., когато сегашната криза беше немислима. Вместо нисък или нулев  данък върху очакваната липса на печалба - облагане като за успешна година, каквато настоящата няма да бъде.

За премиера Борисов и за финансовия министър Горанов проблем нямало, понеже бизнесът ревнал за помощ на третия ден от въвеждането на извънредните мерки, вместо да си поразпродаде майбасите. Така е, с реализирането на печалби всеки бизнес е длъжен да генерира резервни фондове с бели пари за черни дни. Стига обаче да може. Колкото до Майбасите, съмнява ли се някой в топлата връзка на притежателите им с  властта, която жонглира с данъчното им облагане. Така, както Борисов и Горанов жонглират напоследък с едни 5 млрд. лв. между излишък и дефицит в бюджета. 

Да, хазната трябва да се пълни, но къде отидоха хвалбите за стабилността на макрорамката, за която ни завиждали в цяла  Европа?! Ако не можем да си позволим отлагане на авансовите и окончателните плащания по дължимите преки данъци, както правят  в развитите страни, поне да бъдат начислявани върху реална база.

Каквото и да си говорим, всеки може да послъгва, но не всички са в отбора на крадците, чиито елитни играчи разчитат на данъчни чадъри със или без криза. А целта на данъчните облекчения е да оцелее данъкоплатецът, за да я има и държавата. По фалитите ще ги познаете!

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във