Банкеръ Daily

Коментари

Някой гали "Галчев" за ремонта на Западен парк

Дълбоки ровове, необезопасени изкопи, непроходими площи, разхвърляни строителни материали, стърчащи кабели, непокрити шахти, кал до ушите, липса на предпазни и указателни съоръжения. На работници и охрана - също. Потресаваща картина на мърлящината и безнаказаността при "усвояването" на публични средства. Това е "Западен парк", това е "Галчев инженеринг", това е Столична община.

Всичко по договора за 11 млн. лв. трябваше да е готово до края на миналата година, но няма да приключи и до края на тази. Първо отбиха половин година с арогантното обяснение, че не можели да работят заради метеорологичните условия. Без да забележим, валяло месеци наред като в тропиците. После времето се оправи, но вместо работата да кипи, измислиха ново двайсет. Забравили да отбележат в проекта наличието на главен водопровод, който минава точно под арката над главния вход откъм бул. "Сливница". Така два от фундаментите се оказали точно върху трасето му. 

Само това стига да разбере човек, че го правят на идиот. Но сериалът продължава. Открили гафа през май и дали срок на проектанта "Проджект планинг енд мениджмънт" ООД да коригира схемите съобразно сервитута до средата на юни. Онези закъснели със седмица, след което представили преработката без част ВиК, геодезия и електро. Архитектурната част пък отново не била съобразена с изискванията на концесионера "Софийска вода" към подобен тип водопроводи. Затова прекратили договора, който ще бъде довършен от общинското предприятие "София проект". Глоба няма, но проектът нямало да се оскъпи. И вълкът сит, и агнето - цяло. 

Междувременно от Столична община намират повод за оптимизъм в поредния безподобен батак. Към момента от проекта били изпълнени "100% подземната инфраструктура - канализацията, водопровод, електро мрежа и др." Ако това е изпълнение, какво ли ще да означава неизпълнение?! На всеки среднограмотен технически човек, видял кривуличещите и плитки изкопи, в които нахвърляха тръбите, неппременно са му настръхнали косите и за предстоящото изграждане на настилки и парково обзавеждане, детски площадки, поливна система, осветление, видеонаблюдене, атракциони. Просто ужас!

"Галчев" продалжава обаче напред като Кубрат Пулев. Преди Западен парк спретна ремонта на НДК, а сега спечели и обществената поръчка на същата "Софийска вода", чиито магистрални водопроводи не вижда - за аварийни ремонти и строително-монтажни работи в южните и източните квартали на София. Ето ти още 20 млн. лв., които концесинерът ще разпредели надлежно върху сметките на клиентите.

Ами новия корпус на УНСС, който вдигна кръвното на финансовия министър Владислав Горанов преди премиерът Бойко Борисов да му нареди да отпусне 7.5 млн. лв. на строителя "Галчев" - там също правиха препроектиране и милионни допълнения към поръчката, понеже в проекта беше пропусната цялата подземна инфраструктура.
Да припомним и детайлите.

Строител и  проектант казаха същото, което казват и сега  - че поради липсата на подземен кадастър непрекъснато се натъквали на комуникации, за които не знаели. Само че от "Топлофикация" отрекоха техен магистрален тръбопровод да е причината за спирането на строежа и увериха, чеса го изместили още през 2003 г., като бил нанесен в кадастъра. След което съгласували и проекта за корпуса на УНСС, като посочили откъде минават действащите съоръжения. Ако това не е уличаване в лъжа, здраве му кажи.

Но строителството беше спряно за неопределено време с Акт 10 - точно както спряха и това в Западен парк. Все пак това са дребни хапки с оглед ръста на "Галчев", който се подреди вече и сред неформалните подизпълнители на държавната "Автомагистрали" малко преди кабинетът да й възложи строителството на 134 км. от магистрала "Хемус" за 1.34 млрд. лева. При толкова поръчки как да огреят навсякъде с една шепа работници?! Но при липса на санкции и гарантирана безотговорност защо ли да бързат преди възложителите да надградят поръчките с нови милиони?!


 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във