Банкеръ Daily

Коментари

Нека да е лято!

Искам  да е лято, ама винаги. По-добре знойно лято, отколкото зима със софийската "Топлофикация". Обяснимо е: отношенията на столичани с това дружество наподобяват на католическия брак - той не може да бъде разтрогнат докато съпрузите са живи. И са обречени да носят хомота докрай.

Само папата може да помогне, но в нашия случай светият отец е чак в Рим. И Бог е високо, високо.

Трябва обаче да отбележим, че "Топлофикация" прави невъзможното, щото съвместният ни живот да приключи с гибелта на едната страна. Това сме ние, потребителите, разбира се. Подложени сме на такъв гнет, че изпадаме в абсурдна ситуация - искаме да ни е топло, но живеем като ескимоси, защото затягаме докрай вентилите на радиаторите си, за да не плащаме високи сметки.

Тази седмица имаше податки, че бракът между абонатите и "Топлофикация" може да бъде прекратен, при това без намесата на папата. Възможността се отвори, след като се оказа, че дружеството не отговаря на европейските еконорми и може да бъде затворено докато не подобри състоянието на инсталациите си. И депутатите спориха надълго и широко бива ли "Топлофикация София" да продължи да работи при положение, че през последните години не са предприети мерки за подобряване на дереджето на инсталациите.

Така настоящите абонати на топлото бяха изправени пред поредния абсурд - по време на високотехнологичния XXI век да се размечтаят за древни кюмбета, тип "циганска мечта".

От дружеството, което също е застинало в миналия век и не му пука от никакви съвременни еконорми, обаче гарантираха, че - сакън - столичани ще имат топла вода и парно тази зима. Топлоподаването е гарантирано с решение на Конституционния съд от 2010 г., което казва, че в никакъв случай топлоподаването за софиянци не може да бъде прекъсвано, заяви шефът на дружеството инж. Александър Александров.

Инж. Александров обаче се държи като северномакедонски политик. Според него цената на топлото трябвало да скочи с 20 на сто не защото липсват съвременни инсталации по европейски стандарт, а заради високите цени на газа. В последните десетина години „Топлофикация“ била направила редица инвестиции, ама въпреки това нивата на излъчваните азотни окиси не отговаряли на последните евроизисквания от 2018 година.

И компромисното решение на "Топлофикация София" е нормата за азотни окиси временно да се отложи, докато се въведат необходимите инсталации. А чак когато новите технологии се въведат, цените щели да паднат. Дотогава обаче топлото ще е с 20 на сто по-скъпо.

Опасенията са, че това временно отлагане е досущ като католическия църковен брак - временно явление, което приключва с кончината на страните. 

Ето защо искам да е лято.

Facebook logo
Бъдете с нас и във