Банкеръ Weekly

Коментари

Не отваряй прозореца, селянино!

Мъчение е да се пътува в софийския градски транспорт в горещите летни месеци. Допреди десетина години автобусите бяха амортизирани, стари, раздрънкани, без климатик. И препълнени. Сега обаче из булевардите и улиците на столицата се движат нови, чистички рейсове, оборудвани с парно и климатици. Само че очевидно нашего брата пътникът няма култура и на пътуване.

Със запазения от соцвремената манталитет да се вози в прашни, препълнени, без глътка въздух автобуси  той още с качването си бърза да отвори прозореца. Не знам как е по всички линии в София, но по тези, които аз ползвам, е така. Затова пътуващите в рейсовете с номера 9 и 72  се варят в собствен сос при наличието на климатици. Да се чуди човек тези хора не са ли виждали никога въпросните охлаждащи устройства в офисите, в които работят, или в домовете си? Не знаят ли, че прозорците трябва да са плътно затворени, за да се усети ефектът на хладината? Явно неслучайно на вратите на много магазини са окачени табели, съобщаващи, че в помещението работи климатик и затова портата не трябва да зее.

Всъщност  проблемът е двустранен. От едната страна са пътниците. Както добре знаем, години наред столицата се пълни с всевъзможни пришълци от цялата страна, които идват със своите навици и манталитетни особености. Лошото е, че не полагат никакви усилия да ги променят и да се урбанизират. Не е едно и също да живееш в малък град или село  и  в един момент да се озовеш в над двумилионен град. А повечето от тези хорица, за съжаление, искат да продължат да си живеят постарому, само че в центъра на София.

Затова отварят прозорците на климатизираните автобуси - да влезело въздух, че било много топло. Понякога шофьорите не издържат да се потят от проникващата отвън горещина, спират колата, минават, затварят прозорците и мърморейки нещо под нос, се връщат на мястото си. Но, съгласете се, това не може да се прави през няколко спирки!

Втората страна на проблема са именно шофьорите. Защото и между тях има немалко тарикати, които "пестят" от климатика през лятото и от парното през зимата, за да остане гориво за "свиване".

Та на съвестните водачи на автобуси бих препоръчала да напишат и сложат на видно място по една табела, която да гласи: "Не отваряй прозорците, селянино!" И тогава, вярвам, че пътуващите в градския транспорт ще спрат да ги отварят, тъй като всички се изживяват като "граждани".

Все пак е добре, че в автобусите по линия 94 прозорците не могат да се отварят, та никой не налита да го прави. Пътува се спокойно на прохладно. И няма нужда от подобна предупредителна табела.

Facebook logo
Бъдете с нас и във