Банкеръ Weekly

Коментари

Нация техническа, най-вече в кражбите

Мадам Йес работи за върхови постижения в науката зад гърба на премиера Бойко Борисов и вицепремиера по еврофондовете удобния Томислав Дончев.

Кой каквото и да си говори, у нас преди всичко се краде. Много се краде, за жалост. На този фон - защо ли няма нищо изненадващо, че с поредната порция европари - за наука, ще се финансират "фундаментални" научни проекти?!

Учените недоволстват, но за това си има лаф: Ученото си е учено - дори в к....т да го затвориш, ще намери с какво да се наяде. Стига му толкова при безспорния научен и експертен потенциал на играчите в политическата ни клоака.

Милионите по новата оперативна програма "Наука, образование и интелигентен растеж“ ще ги разпределя образователното министерство. Това обяснява защо го дадоха на вицепремиерката Меглена Кунева, за чийто капацитет в тази насока не подозирахме.

Първата й работа беше да разкара тогавашния заместник-министър проф. Николай Денков, който всъщност отвоюва парите по програмата, зачеркната от списъка на предприсъединителните глави с личната заслуга на Мадам Йес. Та ведомството, в което едва ли има и двама чиновници, които да са наясно що е фундаментална наука, ще раздава пари за т.нар. центрове за върхови постижения в четири направления. С наименования кое от кое по-купешко. И са пропуснати цели сектори, в които българската наука има традиции и постижения, за да бъде забъркан безподобен тюрлюгювеч с дъх на приятелски кръгове.

Направлението “Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии" включва селски, еко-, културен и фестивален, екстремен, несезонен, немасов, постоянен и нишов туризъм. Какво научно има в туризма не е ясно. Затова хората на Кунева са изключили науката и са я заменили с производство на битови стоки и съоръжения. А те са все "високотехнологични" - национални и регионални носии, велосипеди, стени за катерене, костюми, декори и  материали за исторически възстановки, специализирана екипировка и оборудване. Също и архитектура, архивно дело, библиотекарство, артистично занаятчийство, културно наследство, фестивали, музика, сценични изкуства  и т. н. И, разбира се, издателска дейност и печатни издания, за имената на които се досещаме. А други ще усвоят парите, без никой да ги чете.

В направлението “Индустрия за здравословен живот и биотехнологии" пък ще преоткриваме производството на кисело мляко, мед, хляб, бира, вино, билки и розово масло. За повече научност и откривателство наред с бебешките са турили и "космическите" храни, "сините" и "зелените" технологии. Според запознати с параметрите на научната дейност тя е трудно откриваема и в другите две направления - “Мехатроника и чисти технологии" и “Информатика и ИКТ“. Наукообразната лексика прикрива липсата на каквито и било намерения да се прави наука. Какво например означава "реинженеринг и продължаване на жизнения цикъл на индустриални машини, уреди и системи" освен ремонт на стара техника?

Че скандалите покрай парите за наука тепърва ще се вихрят, е пределно ясно. Въпросът е кой с кого ще се сдуши, за да лапне парите срещу тлъсти комисиони за управляващите. Те пишат "правилата", а после ги прилагат. Заложено е все пак изискване 75% от предоставените средства да са за технологично оборудване, а другите 25% - за консумативи и заплати. Това означава, че все нещо по одобрените проекти ще трябва да бъде направено. Да речем - поредната мандра за "космическо" кисело мляко, "свръхзелен" велосипед или футуристични носии и декори за историческа възстановка на Шипченската епопея. При подходящо и платено медийно отразяване в края на новия програмен период може да патентоваме най-сетне производството на цели проводници, след като забравихме как се правят полупроводниците. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във