Банкеръ Daily

Коментари

На тези избори "Да живее кичът!" ли им е логото?!

Контрапротестъри вардят кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

Откакто дойде "демокрацията", мечтите за преврати не стихват, но пък и подготовката на последния е пореден срам за жанра. Само че теорията и практиката на заговора обикновено се разминават. Точно пък дъвканата втора година по съдебен ред за еднократен подкуп бивша кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева тръгнала да сваля кабинета, докато проваля кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. И с кого? С русенската група дежурни криминално - площадни протестъри и контрапротестъри. И по поръчка на когото трябва - Цветан Василев и Иво Прокопиев. 

В нелеп опит за достоверност заговорниците са изобличени от сина на един от тях. Йордан Бонев пусна видео от разговор с Иванчева, в който обсъждат протестите срещу Гешев. Тя разбрала от поръчителите, че "по принцип е да бутаме системата, но основно е да се махне Гешев". И пояснява, че не прави сделки с прокуратурата, понеже "съм малко тъпо парче, малко съм идеалист, малко съм ку-ку". В разговор с бащата на Бонев, Венцислав Ангелов - Чикагото пък Иванчева му обещала 10 % от предвидените за протестърите 400 хил. лева. Всичко това изтича безкритично в "правилните" медии. 

Активният гражданин и самопровъзгласил се журналист Бонев дошъл в София да се бори за справедлива кауза и промяна в съдебната система, но се оказал наивник. Изведнъж попаднал на едни тайни чатове, в които се говорело за финансиране и радикализация на протеста. Така разбрал, че съдбата го поставя "в ситуация, в която аз да се намирам в мафията". А не можел да участва в престъпление, с което Иванчева, Василев, Прокопиев и "подсъдимите криминални контингенти целят да свалят държавата и да премахнат прокуратурата и абсолютна дестабилизация". В добавка вътрешният министър Младен Маринов казва в парламента, че МВР има множество сигнали за готвена радикализация на протеста на 12 септември, притеснено е от тях и наблюдава обстановката.

После става ясно, че Фейсбук-профилът на Иванчева от тези разговори е фалшив, Бонев се е снимал ухилен с нея броени дни по-рано, а тя потвърждава несъгласието си с управленските практики в държавата. Архивите припомнят участието на баща и син в контрапротестите след скандала с назначаването на депутата Делян Пеевски за шеф на ДАНС, когато Чикагото и Бонев си партнираха с друг бележит русенец - Бисер Миланов-Петното. Липсата му в екипа им сега е обяснима - Петното е в затвора с повече от половин дузина присъди. 

Осъждан неколкократно е и Чикагото - включително за атаки срещу банковата система. А синът му беше изслушан в парламента по случая "Христо Бисеров" и увери депутатите, че е ходил в къщата на премиера Бойко Борисов в Банкя, където му обещали 500 хил. лв. за да насъсква бунта срещу кабинета "Орешарски". Междувременно Цветан Василев щеше да убива Пеевски, но беше показно "разстрелян" с погрома над Корпоративна търговска банка, а Певски стана символ на държавността и гарант за финансово-медийна прозрачност. 

Ако си мислите, че всичко изглежда като съшито с бели конци, може и да бъркате. Още кроячът е карал с голямата ножица, та милиционерските кантове да лъснат. С подобна убедителност би прозвучала новината за подготвян в детска градина заговор, в който съзаклятниците от 3 до 6-годишна възраст точат дървени мечове за вратовете на управленските главундери преди да нахлуят за обяд в столовата. Както казва Чикагото на сина си, от когото сега е предаден, "Искам да си смениш фейса, не като изпаднал германец - възлагат ти отговорна функция, ти скачаш на цялото статукво".

На въпросния протест срещу Гешев - пак кич. Протестиращите - една шепа хора, контрапротестиращите - татуирани пернишки бригади, докарани от миньорския град с автобуси. Ругатни, плювни, обиди, закани, нямаше ги само прясно отрязаните агнешки главички. А изборната процедура си върви по възможно най-кичозния начин - не остана районно полицейско управление, което да не декларира подкрепа за единствения кандидат за главен прокурор.  

А за онези, на които русенско-пернишката масовка им се вижда несериозна, е скандалът с руските шпиони. Тук нещата наистина са по-сериозни, но кърпежът е същата стока. Русофобията е само наметало, зад което се давят за активите на КТБ, а русофилите са изоблечени за дейност, която развиват от десетилетия под благия поглед на държавата. Покрай Цветан Василев (Константин Малофеев) е нанесен и тупаник на президента Румен Радев (Леонид Решетников). А така и на БСП, чийто кандидат за столичен кмат Мая Манолова се кани да обере плодовете на омбудсманския си популизъм. 

Малко по-късно натиреният от "Обединени партриоти" лидер на "Атака" Волен Сидеров вади поредния златен пръст в полза на статуквото с оценката, че "шпионската афера е поръчка, изпълнявана от прокуратурата и ДАНС, а целта е политически удар срещу премиера Бойко Борисов и ГЕРБ". Така хем пази назначението си в подкрепа на руските проекти, хем се точи конюнктурно за софрата със силните на деня. А пък Борисов, който прави ежеседмични оперативки с главния прокурор и шефовете на службите, отиграва атаки и пасове с универсалното: "Аз нямам никаква роля в този процес. Едни обичат Русия, други - САЩ, трети - Европа. Бил съм и в Кремъл, и в Белия дом на камина...".

Ако се чудите кога ще разберете нещо за качествата и годността на новите кандидати за кметове и общински съветници, отговорът е ясен - след като ги изберете. А досегашните са ясни, та няма защо и да питате. Просто ширпотребата на сериалите и риалити форматите ще бъде освежавана с политически кич от обичайните продуценти. Пък вие си гласувайте...
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във