Банкеръ Weekly

Коментари

На наш`та плоскост доброто е окръглено

Самоотвержени агенти на НАП действат под прикритие в круизна обстановка

Около 20% от българите се колебаят относно формата на Земята, а други 8% са убедени, че тя е плоска. Това са установили от  “Галъп интернешънъл“ в последното си твърде страшно, но все пак "представително проучване". Крайно време беше да  опровергае задокеанското признание на премиера Бойко Борисов за калпавия "материал" в България и твърдението на социолога Иво Христов за 80-те процента "дебили". Не знаем само защо мнозина смятат добрата новина за лоша, без да си напрягат мозъка. Можем обаче да предполагаме. 

Проучването било "независимо от външно финансиране", но кой би  спретнал такава безполезна дивотия, ако не му плащат. А да познавате някого у нас, който да е анкетиран за каквото и да било, както правят масово в развитите страни? Ако пък приемем, че са търсили провокацията, за да си оправдаят заплатите, дали много от респондентите не са им отвърнали подобаващо с провокативни отговори?!

Иначе хляб за размисъл има. Особено изводът, че най-интелигентните били най-сигурни в отговорите си. Такива бяха повечето баламурници, които пазаруваха евтини самолетни билети от "Спас". Такива са и гласоподавателите, които вече 30 години залагат на по-малкото зло, докато мечтаят за електронно гласуване и референдуми. Въобще масовият вкус залага на плоската политическа действителност, в която едни и същи негодници подменят периодично управленските си аксесоари. 

В крайна сметка всичко опира до това вярно ли е проучването или ни подхвърлят поредната фалшива новина. То вече вяра на никого да нямаш.  Финансовият министър Владислав Горанов ни постави пред подобна дилема. след като данъчните разкриха тежките "злоупотреби" на самодейната фолклорна група в пловдивското село Марково.,  А именно - краде ли предимно от електората държавата или прави невъзможното да защити  парите му? Защото  за да изловят тарторите на танцовия ансамбъл, че не издават касови бонове за 1.50 лв., данъчните се внедрили под прикритие и за заблуда на противника тропали хоро.

При друг случай обаче били поставени пред далеч по-решителен екзистенциален избор - при спецоперация на круизен кораб се стигнало до "забавна ситуация, когато вече навътре в морето се оказа, че това е нудистки круиз, и колегите бяха изключително притеснени". Но, уверява финансовият министър, "всички способи са допустими, защото в края на краищата интересът на обществото е да има по-малко сива икономика и бюджетът да бъде обезпечен".

Как са излезли нашите безименни герои от притеснителната ситуация - аналите мълчат. А за тихите им подвизи е добре да се разказва - при контрола по издаването на касови бележки за услуги като подводно гмуркане, скокове с парапланер, парашут и бънджи, еротични масажи и прочее извънбюджетни дейности. В секторите на контрабандата, акциза, ДДС-то и прането на пари нещата са вече толкова ошлайфани, че да се готвят бабите с китки и марули по тротоарите!  

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във