Банкеръ Weekly

Коментари

На крива ракета ретроградният Марс е виновен

Добре, че вече сме под знака на ретроградния Марс, та да имаме кого да сочим с пръст, ако не ни се нареждат нещата. Както твърдят астролозите, през следващите два месеца трябва много да внимаваме какво говорим и какво смятаме да сторим идните дни, тъй като Червената планета щяла да осуети плановете ни. Всичко щяло да стане наопаки, а не както сме го замислили.

В личен план може би е възможно да се изпълнят препоръките на астролозите. Но повечето системни играчи на политическата сцена се държат така, все едно не са от тази галактика и приумиците на Марс не ги засягат. Макар че няма да сгрешим, ако отбележим, че поведението на тези играчи всъщност отдавна е такова, и ни Венера, ни Меркурий, нито мистичната Нибиру можем да виним за това.

Управляващите от ГЕРБ, например, са си навили на пръста, че ще изпълнят мандата си и че ставащото на площадите е само показател за зрелостта на българската демокрация: протестът си е протест, управлението - управление. Както казва столичният кмет Йорданка Фандъкова, протестите са част от демократичния градски дух.  Колкото повече протести, толкова повече демокрация.

А острието на ГЕРБ Тома Биков допълва, че правителството ще подаде оставка, само ако в парламента се съберат 160 гласа за Велико народно събрание. Но изборите щели да се изтеглят един-два месеца назад. Ако не се съберат необходимите гласове - управляващите остават, защото нямало нужда от предсрочни избори. Или, както политологът Стойчо Стойчев обобщава ситуацията, "Решението дали ще има предсрочни избори не се диктува от улицата, а от Бойко Борисов".

Очевидно българските астролози грешат - Марс може да е ретрограден, ама Борисов - още повече. Лош знак за него обаче е, че ГЕРБ взе да се люспи - както СДС навремето, като БСП - по-наскоро.

През пролетта видинската партийна структура се разцепи, сега няколко бивши благоевградски кметове отидоха при Цветан Цветанов, координаторът на ГЕРБ в Шумен Гюнай Исмаил също подаде оставка...

Както е тръгнало, ще се наложи на ретроградния Борисов да се ползва от астрологическите съвети на Алена. Ако не ще да чуе протестиращите, нея със сигурност ще послуша. Алена може повече да му помогне, отколкото настоящият лидер CДC Румeн Хриcтoв, например. Той се кани да консолидира десния вот на предстоящите избори, коалирайки файтон партийката си с управляващия експрес. "Вoдим прeгoвoри c ГEРБ, като кoaлициятa, кoятo бихмe нaпрaвили, e нa идeйнa ocнoвa", обяви той.

Намеренията на Христо ни припомнят безсмъртната фраза, която великият комбинатор Остап Бендер изрича, докато увещава собственикът на автомобил Адам Козлевич да пътуват с неговата кола: "Бензинът е ваш - идеите наши!"

Някак по Бендеровски прозвуча и Корнелия Нинова. След като спечели нов мандат начело на БСП, тя обяви, че столетницата е най-демократичната модерна европейска партия, намира се в удивителна кондиция, зряла и с висока институционална култура, жива, неподвластна на интереси и зависимости...

Абе, има нещо във въздуха, на ретроградния Марс ли се дължи - един Господ знае?!

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във