Банкеръ Weekly

Божков, Борисов и гротеската с книжата на "Левски"

Моделът на "бащицата" - аут от футбола!

Сряда - 13 май, черен ден за много хора, които в последните пандемични месеци късаха залъка си в името на родния футболен гранд "Левски". Мрази го, обичай го, но "Левски София" е велик и не може да ти бъде безразличен. Затова категорично успя да измести коронавируса, икономическата криза и всичко останало от дневния ред. 

Лошото е, че пред очите на синята общност се разигра безпрецедентен цирк - Божков джиросал акциите на "Левски" на Бойко Борисов, който не ги иска. После книжата на славния син отбор се подмятат по софийските улици, а накрая отиват в касата на "Герена", третирани като салфетки.

Бизнесмен с уж изтънчен вкус и афинитет към изящни антики разиграва номерца от селски вечеринки. А министър-председателят, който иначе се пише фен №1 на "Левски", бе провокиран дотолкова, че се скри, а пред портите на властта слязоха неговия медиен съветник и спорния министър.

Следващата гротеска в този отвратителен политико-олигархичен сценарий е, че журналист с дългогодишен опит влезе в ролята на посредник между премиер и олигарх с повдигнати обвинения. И преди съвсем да ми се е догадило - в центъра на всичко бе поставен футболен клуб със 106-годишна история.

Логичният въпрос е защо всичко това се случи по този грозен и циркаджийски начин. Отговорът е ясен - защото мафия, подземен свят, държава и футбол от години са вплетени като свински черва.

Защото, както Божков обеща - прати акциите "там, откъдето дойдоха".

Защото Борисов ни води чорбаджии за футболни босове, в замяна на Бог знае какво. Е, Бог може и да не знае, но най-близко до ума е облаги от държавата под една или друга форма.

И затова никак не е случайно, че чуждестранните инвеститори, уважаваните банкови и застрахователни дружества, големи търговски фирми не щат и да чуят за партньорство с родния футбол. 

Нека оставим на юристите да си спорят дали Борисов е собственик на "Левски". Ясно е, че там развръзката предстои. По-важен е моделът, по-който функционира футбола - т. нар. "модел на бащицата". Не се ли премахне този модел ще има още черни дни за българските фенове на най-популярната игра. Както бе за "червените", така е сега и за "сините". Обединение изобщо не търсете, защото у нас винаги се осланяваме на фразата "не е важно на мен да ми е добре, важното е на Вуте да му е зле!"

Големият спортен журналист Томислав Русев каза: "Долу ръцете от "Левски!". Дано този призив отекне където трябва и да не е самотен глас в пустиня

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във