Банкеръ Weekly

Коментари

Моделът КТБ като съспенс на прокуратурата

Свалям шапка на прокуратурата! От години на почитателите на доброто четиво им липсваше обемен мащабен и панорамен поглед върху действителността и ето че се появи: ОБЩ ПОГЛЕД ВЪРХУ "МОДЕЛЪТ КТБ". Това е четивото, което любителите на съспенса чакаха. В него можем да различим любимите на майстора на трилъра Хичкок похвати: драматизъм, вътрешна убеденост за развоя на описаните характери, усещане за предстояща опасност, иронизиране на надеждата за хепиенд, безпомощност пред лицето на ужаса. 

Още в самото начало авторите на четивото заявяват вярност и плътно следване на най-добрите образци на съспенса. Според тях историята около КТБ е казус, който "поражда необходимостта от нестандартни средства за изясняването му". И тези средства следват едно след друго. Например нестандартното решение да не се обръща внимание на корупционни или недобри практики, каквито несъмнено са били практиките за финансиране на различни проекти на медийните явления Ирена Кръстева и сина й Делян Пеевски, разбира се, с пари на КТБ. Тези практики обаче "не са и няма как да бъдат предмет" на обвинителния акт, са отбелязали авторите на четивото. И вярно - не са предмет, защото целта е с нестандартни средства да се изложи казусът, че КТБ всъщност е пирамида, а парите на вложителите са откраднати от престъпна шайка около собственика Василев. И никой друг.

Нестандартно и на ръба на правото е мотивирането на т.нар. задочно производство, за което авторите на четивото привеждат няколко аргумента. Един от тях е разсъждението за класификацията на деянието като престъпление. В подкрепа на тезата си авторите на четивото разсъждават върху класифициращите признаци на убийството, което като престъпление, независимо дали има един или няколко такива признака, си остава все убийство. Аналогията със случилото се с КТБ е част от нестандартните средства на прокуратурата и очевидно е аргумент само в главите на авторите на четивото.

Въобще онези, които са писали ОБЩ ПОГЛЕД ВЪРХУ "МОДЕЛЪТ КТБ" са достойни следовници на Хичкок, Гришъм и Лъдлъм и подобно на тези майстори на трилъра успяват не само да прокарат тезата си, но и да я защитят така, че пред непредубедения читател да се изправи страховитият модел. И нищо друго да не мине през ума му - че е възможен друг развой, с други герои, с друг финал.

Поднесено така, четивото за модела КТБ плаче за екранизация, защото в него има истинско богатство от характери, ситуации, внушения. А очертаващият се съдебен процес може да се превърне в достоен финал на авторовия замисъл: да забравим скучната правна материя и да се хванем здраво за дръжките на стола, докато косата ни настръхва от ужас!

Това се нарича съспенс, господа!

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във