Банкеръ Daily

Коментари

Милиардери и работещи разделени и за COVID-19

От налагането на ограниченията за разпространение на коронавируса на територията на САЩ, страната се раздели на два лагера: милиардери срещу обикновени работници. Дебатите обобщават репортери на агенция "Блумбърг".

Милиардерът Том Голисано - основател и управител на фирмата Paychex, която има повече от сто офиса по света и предлага счетоводни услуги и обработка на трудови ведомости и на осигуровки за дребния и среден бизнес, смята, че "пораженията от затварянето на икономиката ще са по-тежки отколкото загубата на още някой и друг живот".

Президентът Доналд Тръмп не иска лечението на пандемията COVID-19 "да е по-лошо от проблема". Неговото мнение подкрепят някои от най-богатите американци и фирмени мениджъри и настояват да се съживи националното стопанство, изправено пред най-дълбокия в историята спад на тримесечна база. Като това стане дори с цената на отмяна на мерките за социално дистанциране, препоръчано от здравните органи като най-добър вариант за ограничаване на заразата. При това, те твърдят, че не предпочитат печалбите пред човешкия живот, а просто искат да жертват един ужас, за да избегнат други. 

На другия полюс е Андрю Куомо - губернаторът на Ню Йорк, чийто болници са претъпкани от пациенти. Позицията му е, че икономиката не трябва да се рестартира "с цената на живота на хората" и че той разработва план, който "позволява на по-младите хора да се върнат на работа". Въпросът е кога ще се случи това.

Тръмп, когото съветват група от видни мениджъри на хеджингови фондове и ръководители на фирми за частни капитали, искат държавата да заработи до Великден, макар че здравните власти предупреждават, че това е прекалено кратък срок за вируса, убил повече от 18600 души по света и заразил над 400 хиляди. Икономисти от Северозападния университет в САЩ са пресметнали, че спазването на указанията за социална дистанция докато заразените започнат да намаляват би могло да спаси 600 хил. американци.  

Лойд Бланкфейн, който управляваше "Голдмън Сакс груп" до 2018-а, възроди дебатите за връщане по работните места през уикенда, когато сподели в "Туитър", че "екстремните мерки за изравняване на кривата за разпространяване на вируса" имат смисъл "засега", но могат да разрушат икономиката. И призова на онези, които попадат в групите с по-нисък риск, да бъде позволено да се върнат на работа след седмица-две.

Дългогодишният заместник на Бланкфейн - Гари Кон, който напусна банката, за да стане икономически съветник на Тръмп, попита не е ли време "да започне да се обсъжда датата когато икономиката отново ще заработи". Защото, без яснота, бизнесът "ще предположи най-лошото".

Тилман Фертита - собственик на казината Golden Nugget и Bubba Gumр Shrimp, призова властите да позволят на бизнеса му да отвори отново след няколко седмици при ограничен капацитет, за да избегне икономическо бедствие. Фертита, който притежава също и професионалният баскетболен отбор "Хюстън рокетс" и чието лично състояние се оценява на 3.2 млрд. щ. долара, се оплаква, че компанията му на практика не работи. 

Дик Ковачевич - бивш главен изпълнителен директор и председател на банката "Уелс Фарго", сподели за "Блумбърг нюз", че иска да види здравите работници до 55-годишна възраст по работните им места до края на март, ако епидемията се овладее. Това, според него, "трябва да става постепенно, за да се проследи какво ще се случи: някои от тях могат да заболеят и дори да починат". И попита риторично: "Искате ли да продължите да изпитвате икономически затруднения или пък да поемете известен риск, че ще получите грипоподобни симптоми и грипоподобно изживяване? Трябва да изберете - икономически или здравен риск". 

Милиардери и други членове на елита се ползват от лукса на социалното дистанциране докато правят пари. И настояват хората да се върнат по работните си места, за да предотвратят страданията на милиони години напред, както и затъването в по-големи дългове. Те просто не искат да разберат, че вирусът не се ръководи от класовото разделение и че колкото повече хора се инфектират, толкова по-голяма е вероятността Бланкфейн и други милиардери също да заболеят.

Редовите служители обаче предпочитат живота. Обслужващият персонал в ресторанти и други заведения, особено по-възрастните, не бързат да се върнат на работа, защото са в контакт с много хора и има по-висок риск да се заразят. Но се тревожат, че политиците и бизнесът са загрижени повече за печалбите си. Сред тях е и помощник губернаторът на щата Тексас - Дан Патрик, който коментира за "Фокс нюз", че американците трябва да се върнат на работа и да оставят "бабите и дядовците си" да се грижат за себе си.

Милиардерът Марк Кюбан, който е собственик на баскетболния отбор "Далас Маверикс" обаче призовава американците да следват указанията на епидемиолозите. И да игнорират всичко, което някой като него може да каже. Защото на карта е поставен животът. 

<!-- Google Tag Manager --><!-- End Google Tag Manager --><!-- Google Tag Manager (noscript) --><!-- End Google Tag Manager (noscript) -->

Facebook logo
Бъдете с нас и във