Банкеръ Weekly

Коментари

Местан ми кавърдиса гъбки

Ще ви кажа една тайна. Лютви Местан ми кавърдиса гъбки в дома си в Момчилград.Това се случи в края на възродителния процес. Сложи им лук, чесънче и копър и малко бяло винце. Чудо! Протестирахме срещу развалянето на идилията между българи и турци. По кръстовищата имаше въоръжени с автомати униформени. С Лютви се бяхме сприятелили във Велико Търново, където той учеше българска и английска филология наедно. Беше най-добрият оратор на випуска и пълен отличник. Никой не му казваше Владо. Викахме му Лютвито.

С Делян Пеевски съм се срещал задкулисно поне 50 пъти. С майка му - над 150. Тогава бях заместник главен на "Монитор". После ме изпържиха като Орешарски.

Същисах ли ви? Та да не съм по-слаба ракия от президента Плевнелиев, който реши да ви шокира с участието си в първия митинг веднага след падането на Тато. Разликата е само във верификацията, и то в ущърб на държавния глава.

„Понеже питате къде бях на 10 ноември. Да ви кажа една тайна. Бях на площада и бях на митинга. Точно в този ден с мой приятел Илиян Попов ремонтирахме неговото студентско общежитие. Когато чухме по новините - аз тогава бях пети курс, че има събиране в Народното събрание и ще се извършва промяна в държавата. Като студенти двамата с него нарисувахме на два тапета плакати. Единият с надпис: „Съд за виновниците”, а на другия написахме: „Дворците на БКП да станат болници и училища. Това е моят 10 ноември.”

И какво стана - от президентските напъни за демократрична иманентност се роди моментна деменция. Сетихме се, че митинг на 10 ноември нямаше. Просто в късния следобед гледахме репортажа за свалянето на Тато (ах, онзи поглед, все едно някой му бе изял пататника), радвахме се тихо зад заключените си врати, защото... знае ли човек.

Че силата на Плевнелиев не е в историята, е ясно. Не е и в географията, хич го няма. То не беше новогодишно обръщение, когато илюстрира неповторима природа на България с планините на Аспен, Колорадо. Не беше и легендарното му домакинство на чешкия президент Вацлав Клаус: “Уважаеми господин президент, уважаеми дами и господа от Полша…”, обърка се нашият президент, след което веднага тръгна да се поправя: „Дами и господа от Чехословакия…, от Чехия. Извинявайте, извинявайте, още веднъж извинявайте.“

Плевнелиев беше поздравил и  професор Христо Пимпирев като „първия българин, стъпил на Южния полюс“, въпреки че първият нашенец, стъпил на Южния полюс, е писателят и журналист Стефан Груев, като го прави още през 1970 година. Професор Пимпирев е първият официален пратеник на нашата държава.

Ами как се изживя като пресаташе на Н. Пр. Кралицата на Великобритания след среща с нея? Ами как като първи натовски ястреб почти обяви война на Русия?

Какви ги върши Плевнята, както му вика простолюдието. Не знаем. За оценка на делото му ще трябва да минат поне 50 години.

За говора му обаче не е необходима дистанцията на времето. Просто чакайте следващите му гастроли в ефира.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във