Банкеръ Weekly

Коментари

Между популизма и солидарността

Заради пандемията обвинител №1 предлага съдебната власт да не актуализира заплатите си

Ще се изправи ли т.нар. правителство на съдебната власт пред същата ситуация, през която тази седмица преминаха народните представители, обсъждайки въпроса за възнагражденията си по време на извънредното положение?

Главният прокурор Иван Гешев предлага на ВСС  да се наложи мораториум върху актуализирането на основните месечни работни заплати на съдии, прокурори, следователи и съдебни служители до края на 2020 година.

"Oбcтoятeлcтвaтa изиcквaт oт нac финaнcoвa диcциплинa, cъoбрaзявaнe c възникнaлитe зaтруднeния в бюджeтнaтa cфeрa и coлидaрнocт c бългaрcкитe грaждaни в уcлoвиятa нa извънрeднoтo пoлoжeниe", пише Гешев.

Храбро и самопожертвователно, бихме казали. И популистко. От обръщението на Обвинител №1 става повече от ясно, че идеята е съдебната власт да се лиши от бъдещи ползи, но да запази сегашното статукво в портфейла си. Тоест - заплатите в съдебната власт да се замразят в досегашния им размер, но не, примерно, да се спре изплащането им до края на извънредното положение на 13 май.

Каквото бе решението на депутатите, постигнато след дълги часове тупане по гърдите кой е по-по-най в надпреварата от предложения за даряване на част от възнагражденията си, за получаване на минимални заплати и какви ли още не популистки идеи.

Всичко това се случва на фона на онези близо 62 000 българи, които останаха без работа заради пандемията, и които действително се надяват на солидарност. Защото едно е усещането, когато търсиш надежда на опашката пред бюрото по труда, а съвсем друго - докато чакаш да ти донесат "плика с надницата" в стаята на парламентарната група (образно казано).

Не ни остава нищо друго, освен да проследим дали ВСС ще прегърне идеята на Гешев. И да си дадем сметка за стойността на истинската солидарност.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във