Банкеръ Weekly

Коментари

Мащабно нали!?

Какво, последно, правим със санирането

В очакване на резултати от премиерската директива "Бой по всички" си мислим, че битият ще е отново данъкоплатецът. Прокуратурата се е нагърбила с толкова грандиозни задачи, че коя по-напред да отметне. Енергийни дела, цялостна проверка на приватизацията, преглед на големите обществени поръчки, влизане в регулатори - дори обвиненията срещу министри и депутати понякога бледнеят. Затова и други държавни органи трябва да помагат.

Тази седмица Комисията за защита на конкуренцията претършува офисите на три софийски фирми, работещи по Националната програма за енергийна ефективност. Имало информация за манипулиране на процедура за обществена поръчка по санирането. Антимонополният орган не откри видимия с просто око картел при горивата, та е чудно дали ще открие нещо нередно в "най-мащабната социално-икономическа програма, насочена към българските граждани директно и пряко". Мащабността на програмата "вземи от едни, за да дадеш на други" мина под егидата на бившия регионален министър Лиляна Павлова.

Така и не разбрахме защо не я оставиха да довърши започнатото и сега ще "досанира" само НДК. Вероятно защото всички взеха да се усещат, че грандиозно е най-вече бъркането в хазната. Не знам как ще завърши санирането, но два милиарда публични средства вече заминаха, а в София саниран блок трудно ще те впечатли. В края на февруари служебният кабинет обяви, че и вторият милиард за саниране е бил изчерпан - само за месец след като предишният кабинет на ГЕРБ го прокара през парламента.

Оказа се, че Българската банка за развитие, която отпуска средствата, е подписала предварително договори със сдружения на собствениците за близо 2 млрд. лева. С първия милиард опаковаха около 200 блока, с втория и толкова няма да опаковат преди изчерпването на ресурса. Ще има обаче договори, по които ще се плаща за "абсолютно безплатното" саниране, както тръбеше Павлова при всеки опит да й напомнят, че безплатен обяд няма. А онези, които слушат Павлова и не вярват "на ушите си", са обвинени от нея в "лов на вещици".

Интересно дали някой си спомня оценката за санирането на регионалния заместник-министър в служебния кабинет - Виолета Комитова. А именно, че при сегашните му цени за наличните 70 хил. панелни сгради в България ще са нужни 70 млрд. лева. Референтната цена в хода на "санирането" е нараснала в пъти, което "създава усещане или за недостатъчни познания за строителството и цените за саниране, или за ръководене в стил "безотговорно харчене" на държавни пари". Пак от Комитова разбрахме това, което виждаме с очите си - че за "цялостно саниране", както твърдеше Павлова, и дума не може да става.  Конструктивно укрепване изобщо не се правело, но се начислявало масово като разход.

При пазарлъка за новия кабинет ГЕРБ и "Обединени патриоти" се разбрали програмата за саниране на жилища да бъде продължена. Преди това Патриотите бяха против, но с оглед влизането си във властта размислили. Само че програмата щяла да стане по-малко безплатна. Без пари ще се ремонтират само блоковете с бедни хора и пенсионери. А онези, в които преобладават млади работещи семейства, щяло да бъде въведено самоучастие "в размер на 5-10% например". Как ще ги броят не знам, но си представям какви номера ще прилагат бедни и богати, деца и внуци, за да си спестят самоучастието. Какво ще измисли новата коалиция утре или вдругиден също не е ясно. Ясно е само, че по милиард на година за "саниране" е хранилка за следващите 70 години.  Мащабно, нали?

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във