Банкеръ Daily

Коментари

Марсе, Марсе, и тебе ли ке те делиме?

Само за две години CОVID-19 се превърна в абсолютен пълновластен господар на планетата, пред когото всички правим метани за милост - от обикновения човек до уж могъщите Велики сили. Някакво си приличащо на бодил вирусче показа колко смешни и жалки са кроежите на кръста, на полумесеца, на разни световни жандарми, политически елити и тайни общества за съдбата на Земята.

Загубили битката за земната твърд, всички вкупом ръгнаха да търсят Новия Йерусалим нейде далеч, из необятните простори на Космоса. Дори Реджеп Ердоган се взря там и обяви тази седмица, че Турция плaнирa дa изпрaти след две години cвoй aпaрaт нa Лунaтa. А преди това се надява да използва руския кораб "Съюз" като такси за турски астронавт.

Най-неочаквано интерес към Вселената демонстрираха и Обединените арабски емирства, които толкова здраво са свързани със Земята и най-вече с петролните й залежи, че е трудно да си представим как шейховете преодоляват антигравитацията, реейки се из космическата пустош. Но не - те вече са там. Техен кораб е навлязъл в орбитата на Червената планета, за да проучат атмосферата на място.

Въобще именно Марс започва да оформя като Новия Йерусалим - средоточие на титанични замисли и колонизаторски планове. Очертава се една твърде любопитна ситуация там: от едната страна настъпват шейховете от ОАЕ, а от друга се задава глобалният неолиберализъм и футуристичен трансхуманизъм, чийто ярък представител е мултимилиардерът собственик на "Tesla" и авио-космическата корпорация "SpaceX" Илън Мъск.

Мъск е доказано щастлив мъж, най-вече защото певицата Граймс, жената с която живее, иска трайно да се засели на Марс след като навърши 50-ата си годишнина. Канадката, чието истинско име е Клер Буше, от години заявява намеренията си и дори е съгласна да върши тежка физическа работа в марсианските си покои.

Не е известно каква ще е съдбата на рожбата на Мъск и Граймс и дали детето им ще последва майка си като истински марсиански конкистадор. С изключение на раждането му, неговото настояще е обвито в неопределеност и е плод на изповядвания от баща му трансхуманизъм (усъвършенстване на човека с помощта на новите технологии).

Показателно е името му - X Æ A-12, което напълно съответства на марсианската действителност. Според щастливите родители то означава следното: X - неизвестна променлива, Æ - любов и изкуствен интелект, A-12 намеква за SR-17, любимия самолет на Мъск и Граймс и в допълнение "A" смислово отвежда до "Архангел", любима песен на Граймс.

Има и още нещо. След като напуснаха ЕС и британците са готови да кацнат на Марс. Те обмислят създаването на космически кораб с атомен двигател, построен от кoмпaниятa Rоlls-Rоyсе и са надяват, че с него пътуването до Червената планета ще трае три-четири месеца.

Докато обаче някои кроят всички тези, македонците се смеят. След като се описват като най-древния народ в Европа и в света изобщо, комшиите със сигурност вече имат исторически паметници и космическа програма, която да доказва марсианския им произход. Нищо чудно - след като тяхната академия на науките записа Ботевото стихотворение "На прощаване" като македонска народна песен със заглавие "Не плачи, майко, не тъжи" ...

Ех, Марсе, Марсе и тебе ли ке те делиме!

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във