Банкеръ Daily

Коментари

Магистрала "Хемус" и Хеопсовата пирамида

Късата ни памет ще ни вкара в беда, или най-малкото в някое недоразумение. Хората по света, и най-вече политиците, си имат врачки и гадатели, които на принципа "всичко ново е добре забравено старо", проникновено и вещо гледат в бъдещето. В такива случаи хората забравят за пропаданията на собствената си памет - важното е не какво се е случило, а какво ще се случи.

Пример за това е Силвио Берлускони - той върви ръка за ръка с гадателката си Теодора Стефанова.

Всъщност Теодора в последните години се изявява и  като своеобразен личен гадател на премиера Бойко Борисов, може би покрай факта, че са приятели с италианския политик. Спомняме си (защо амнезията не е заразна!) как през 2010 г. при визитата си в София Берлускони призна: Бойко Борисов е толкова голям, че понякога ме засенчва!

При такова приятелство защо те да не делят една и съща гадателка?!

Но откакто звездата на Берлускони взе да клони към заник, Теодора все по-често гледа в бъдещето на българския премиер. Миналата година Стефанова му предсказа, че през 2019 г. Борисов ще срещне красива, интелигентна и умна жена, която ще го накара да реши, че не трябва да повече да е сам и с нея той ще продължи напред. Но  бъдещето му няма да е безоблачно, защото ще бъде предаден от най-близките си хора.

Дали премиерът е срещнал онази красива, умна и интелигентна жена, засега не е ясно. От първи копки, рязане на ленти, визити в чужбина и различни мероприятия на Борисов май не му остава много време да мисли по този въпрос. Но за предателството Теодора позна - случилото се с Цветан Цветанов е доказателство.

Очевидно тази гадателка има капацитет. Но съм сигурен, че има един-единствен въпрос, на който тя няма категоричен отговор: докога Бойко Борисов ще управлява България?

Въпросът е привидно лесен, но е истинско предизвикателство за всяка врачка. Теодора Стефанова за последно миналата година предрече, че правителството на Борисов ще си изкара мандата докрай. Но за после - нито дума.

Светлина по темата обаче хвърли самият премиер. Днес във Варна той припомни обещанието си да построи магистрала "Хемус" и чак тогава да си тръгне от властта.

Няма лошо, но понеже паметта ни е къса, ще припомним, че първата копка на "Хемус" или както са  наричали това шосе тогава "първото  от автомагистралния пръстен на Родината" е направена на 4 октомври през далечната 1974 година. Точно преди 45 години, в разцвета  на епохата "Тодор Живков"...

Тази магистрала е нещо като Хеопсовата пирамида за България - първата й копка тъне някъде далеч във времето, строителите й отдавна са измрели и никой не знае как са я направили. И най-вече, досущ като Хеопсовата пирамида, магистрала "Хемус" отмерва годините една по една, и от век на век все гледа към бъдното, надживявайки поколения българи. Наистина времето се страхува от пирамидите...

Очевидно, с оглед на обещанието на премиера, истинското предизвикателство пред всеки гадател би било да отговори на въпроса кога всъщност ще бъде построена докрай магистрала "Хемус". И така ще знаем и докога Бойко Борисов ще ни управлява.

От гледна точка на историческата логика би било нормално започнатото по време на Тодор Живков да бъде завършено от бившия негов охранител и настоящ премиер Бойко Борисов. За да се сложи край на твърдението, че наследниците на Живков ( не преките, разбира се) не можели даже  да боядисат това, което той бил построил.

Така че, да стискаме палци на премиера.

И няма смисъл да издребняваме за някакви си 45 години. Веднъж вече се зарекохме, че стигат, ама не познахме. Колкото - толкова.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във