Банкеръ Weekly

Коментари

Лъжата е "ва банк"!

Патриотичен прочит на Окровението Доганово "Времето е в нас и ние сме във времето" (по Левски)

В деня за размисъл преди парламентарния вот уж не се пиело. Но пък след тази предизборна кампания бозата в главата на електората ще е съвсем вкиснала. Остава само да атакува махмурлука с актуалната партийна тактика "клин клин избива".

ДПС ни поднесе коктейл "боздуган", от който и на лудия може да му прелее. Вече 27 години реализирали завета на Левски за чиста и свята република, в която всички етноси да са равни. Тъкмо те били патриотите, а другите "лъжепатриоти, които сеят разделение и омраза". Карадайъ опря до републиканеца Ататюрк - казал, че "всеки, който е против България, е против Турция". Иначе казано - не пипайте тук, то си е наше. И Ердоган същото мисли, но било неоосманизъм.

Преди Карадайъ да гушне Левски, Доган изрови епистоларно костите на Аспарух. Ханът основал българската държавност, представете си, за да влезем в Европейския съюз. Новата "визия за бъдещето" на Доган стъпва върху "заедност на различието" срещу "унифициране на другостта" в "политическия процесинг". Досега имало "свръхочаквания за полагаема ефективност", които превърнали в клише "ценностния фундамент и дейностния мотив на Националното Самосъзнание". Дотам, че "стратегическото проектиране на матрицата" му отнела способността ни да избираме какво е добро или зло днес и в историческа перспектива".

При такава "тематизация понятийно-категориалният терен" бил много хлъзгав. Не обръчите и порциите, а липсата на консенсус по основните приоритети на страната и хаотичната смяна на елитите са довели страната до "нисък стандарт, бедност и шантав популизъм". Доган много мислил за пронационалистическите формации и измислил, че те нямат "прецизно дефинирано понятие" за умерен и интелигентен български национализъм".

А сега Съдбата (разбирай - ДОСТ) чукала на вратата в "пикова ситуация". По някое време почетният председател на ДПС избистря слога си с обещанието, че натискът, рекетът, принудата и заплахите за възстановяване и легитимиране на неоосманизма правят играта ва банк. И целта на превръщането на "Кемалистка Република Турция в Султанат е Безумие".

Съветът на Доган е на изборите всеки да преживее своя исторически катарзис, за да не плаща висока екзистенциална цена "за състоянието на разкрачен стоеж". Умно, експремиерът Борисов стигна до катарзис, след като правеше шпагати между Пеевски и Прокопиев, и направо се разчекна между големите началници в ЕС, НАТО и Русия. Следва посланието на Доган за заедност, с която да преборим "бедността, ниския жизнен стандарт и отсъствието на готовност за взаимно доверие".

Местан обаче твърди, че патриотичната поза на Доган не му отива. И илюстрира "ребрандирането" на ДПС с  поздравително писмо на Доган до Ердоган от 2012-а, в което казва на турски, че движението е "част от турската общност", а Турция е “родината майка“. И това писмо не било единственото. Всеки партиен конгрес на Догановата партия си имал архив. То и ДОСТ трупа архив с "турски" предизборни клипове, но поне засега не твърди, че са фалшификати. 

Честно казано, пехливанлъкът между ДПС и ДОСТ е най-хубавият подарък за "Националното самосъзнание". Ако електоратът не се е отвратил съвсем от патриоти и лъжепатриоти, има шанс "Националното Самосъзнание" да живне. Световните крамоли ни поднесоха този шанс на тепсия и ако бъде пропилян, друг може да няма. Щом българският народ се стягал само в критични моменти, така да е. Стигнахме дъното на безкрайния преход - дано не проиграем последната доза родолюбие.

Във всеки случай така и не разбрахме КОЙ точно в политическата говорилня залага истински на икономиката. Всичко стана бизнес, най-паче рекетът над него и обгрижването му по обръчно-партийна линия. И понеже при такава концентрация на непреходно захапала властта номенклатура следващият парламент изглежда обречен, пазарлъкът остава с отворен финал.

"Идеали? - Суета, вятър!", рекъл Бай Ганьо и хукнал да прави избори. И все пак мислете умната в деня за размисъл, пък после ще му мислим...

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във