Банкеръ Daily

Коментари

Кълве, кълве, но откъм задните части!

Ако един рибар е некадърен, вероятността при замятане на въдицата да закачи с кукичката задните си части е напълно реална. А ако го прави  нарочно, е за освидетелстване. Като държавата ни.

Макар и по боклучен повод, мед ми капна на сърцето при вида на инсталацията от 2000 пластмасови бутилки, която еколози сътвориха протестно пред екологичното министерство. Вълната от пластмаса, с която активисти от "Грийнпис" и "За Земята" посрещнаха служителите на ведомството, е  отглас от тоталната свинщина при ВЕЦ-а на река Искър край Своге.

С тази инициатива екоактивистите искат и среща с министъра на околната среда и водите, за да станат част от работния процес по въвеждането в българското законодателство на директивата за ограничаване на щетите от използването на еднократните пластмасови изделия. Те предлагат въвеждането на т. нар. депозитна система за приспадане на суми от покупки срещу върнати пластмасови бутилки, което според тях ще реши проблема с безразборното изхвърляне на отпадъци. Освен това производителите на еднократни опаковки ще могат безпроблемно да изпълнят влизащото от юли 2021 г. задължение да ги събират обратно след пускането им на пазара. Според изискванията до 2025 г. трябва да се постигне 77% разделно събиране на пластмасовите бутилки за напитки до 3 литра.

Природозащитниците отбелязват, че в десет европейски държави е така. След въвеждането на тази система в Германия преди 10 години успеваемостта била 90%, удовлетворението на хората от нея - също. Виждал съм го лично и знам колко усърдни са и българите там във връщането на опаковките от напитките срещу няколко евро, които определено не са за изхвърляне. Нашите управници обаче нямат равни откъм глупост и дебелоглавие. А и откъм слугинаж към бизнеслобитата.  

Преди време разни "специалисти " твърдяха, че такава система била неприложима. Което е безподобна наглост като се вземе предвид факта, че работеше безотказно още при социализма, при това с далеч по-тежките стъклени бутилки. И още -  обичайна бе до неотдавна гледката на претоварени до козирката с пластмасови бутилки каруци. После някой направи нещо по веригата за изкупуване и преработка на вторични суровини и сега ромите не я и поглеждат тази  "стока".  

Сега пък МОСВ-то обяви, че решението за депозитна система далеч надхвърляло компетенциите му по Закона за управление на отпадъците и наредбите по неговото прилагане. В позиция след протеста от ведомството написаха: "Решение в подобна посока следва да бъде взето не въз основа на принципни предпочитания към даден вид система за събиране, а отчитайки всички специфики на управлението на отпадъците в България и на възможностите за изпълнение на новите цели". Последният да затвори вратата, а най-добре изобщо да не влиза. 

По данни на екоактивистите близо 20 хил. българи са подкрепили депозитната система в петиция под наслов "Повече море – по-малко пластмаса". Системата я  препоръчват и от Брюксел, както и в обща позиция  -  двете най-големи асоциации на производителите на безалкохолни напитки в Европа. Но българските рециклиращи организации са против, понеже трябвало да направят инвестиции за преработка, а така щели да поскъпнат напитките. Дивотия до шия - като тази с морето от пластмаса, заляло  Искъра и цялата държава.  

От ековедомството разтягат и локума, че някъде през април-май щели да започнат обществени консултации и дискусии по въвеждането на евродирективата за пластмасовите отпадъци. Има си хас да свършат нещо очевадно и критично наложително без евродиректива. 

После пък от МОСВ-то поясниха, че "екологосъобразното управление на отпадъците е на първо място грижа, отговорност и мерило за културата на всеки отделен гражданин". А контролът за нерегламентирано трупане на боклуци бил на общините и кметовете. И тъкмо безхаберието на местната власт било причина за повсеместната катастрофална мърлявщина, не безхаберието на централната. Виж, като е да заобиколят забраната за застрояване на плажове и дюни, нещата стават бързо, на тъмно. Справка - подмененото незнайно от кого съдържание на преминалата обществено обсъждане заповед за защитената зона "Камчия", от която отпаднали камчийските дюни. 

При тези разлики ефектът е същият - от свинщини с пластмасови бутилки до свинщини с Бетономорието. Впрочем има ли прилика между печалната картина от Искъра край Своге и безброй кадри от партийно-палмаментарните форуми?

Даваме управници за смет, ама кой да ги вземе?!

 

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във