Банкеръ Daily

Коментари

Кредит на Доверие? Не, депозит на отчаяние!

Голяма радост ни разтресе нас, гражданите на град София от село Бистрица. Поводът - кметицата Йорданка Фандъкова обещава през следващия си мандат да обърне внимание на кварталите. Щяла да им оправи тротоарите, зелените площи, улиците, паркингите...

Ние не знаем дали става дума за нас, но се радваме, че кметските добрини като едно радостно цунами се плискат в посока от „Графа“ към покрайнините. Предполагаме, че под „квартали“ кметицата разбира всичко до Околовръстното, което значи, че през петия мандат рогът на добрите обещания ще стигне и до тези, които сме зад Южната и Северната дъга.

„На две гласувания само сме от кметското внимание!“. Така някои бистричани изграждат изборната си стратегия. Какво са 8-9 години, те едно време са чакали двойно повече да се вредят за покупка на един автомобил!

"Кредит на доверие", ще кажат политолозите.

Не, "Депозит на отчаянието", ще им отговоря аз.

За разлика от премиера, който е чест гост на селото ни, нямаме никакви данни кметицата да е преминавала, дори и по въздух над него. За да види: главната, надупчена като да са я "бомбардирали" парчета от  Тунгуския метеорит, настилките по улиците са покрити от кой с каквото намери в името на борбата с калта, стотиците нелегални отходни канали, които се изливат в реката, токът ни спира  по два-три пъти в денонощието, тука е и кучкарникът на София.

Не че и другите кандидати са се засилили да ни посетят. А Бистрица е хубаво място – от там се открива най-добрата панорамна гледка към Витоша, имаме две реки и два манастира, имаме "Бистришките баби", ФК „Витоша“ (пардон, той не е чак толкова повод за гордост). Но отношението към тукашните хора и към проблемите им  е: „мани ги тузарите от Витошката яка – те имат пари, да си се оправят“.

Е, да де, ама не става точно така – ние сме си данъкоплатци  първа класа, но като  реципиенти на средства от разните бюджети – трета цедка.

Разберете, едното метро не стига. Вярно, при кметуването на г-жа Фандъкова метромрежата се разшири значително – разширена е първата линия на метрото, пусната е втората линия,  третата е в процес на завършване. По времето на Софиянски са пуснати 8 метростанции, по времето на Борисов – 6, а за последните 10 години започват да функционират нови 21 станции и още 16 са в строеж.

Неотдавна кметицата се похвали, че е построила и над 100 нови детски градини. Похвално, но истината е, че и в последните месеци на 2019-а за 7146 деца няма място в детските заведения. Макар че това беше топ приоритет за Столичната община мандат след мандат.

За срам и позор София все още няма напълно завършена система за третиране на отпадъците си. Още предшественикът на г-жа Фандъкова и неин партиен лидер - Бойко Борисов, обещаваше гордо, че през 2006-а в града ще започне изграждането на завод за трайно обезвреждане на софийския боклук. Сагата още не е приключила.

 За гражданите такса смет се запази на 1,6 промила върху данъчната оценка на жилищата, а за бизнеса - 10 промила върху отчетната стойност на имотите. Което си е подигравка с предприемачите. Още колко време ще продължи тази крещяща несправедливост, защото за единствено правилната схема - "замърсителят да плаща“, е забранено да се говори до края на "царуването"  на Бойко Борисов? А то, както разбрахме тези дни, зависи  от завършването на автомагистрала „Хемус“, което няма да стане  по-рано от 2022 година. Впрочем, странното е, че и претендентите не повдигат тази тема (било поради незнание, било поради безпомощност), при все че точно тя може да им налее вода в мелницата, а не сладките общи приказки.

"Топлофикация – София" периодично се тресе от скандали било покрай надписване на сметки, заради брутално отношение и огромни такси за  малки длъжници или за  съхранението на 90 млн. лв. по сметки в КТБ. През последните години дружеството е на постоянна загуба и дълговете му са нараснали с над 250 млн. лв. (за последните 8 години).

Концесията на "Софийска вода" продължава и загубите на вода по мрежата все още  варират около 50%, въпреки че по времето на ГЕРБ бяха сключени две допълнителни споразумения с концесионера.

Разходната картинка на столичния бюджет едва ли заслужава аплодисменти. Дето се вика, това е все едно да ръкопляскаш на банкомата, че ти пуска пари. Приходната част обаче е за аплодисменти. Бюджетът на столицата за 2019 г. е 1.7 млрд. лв., като собствените й приходи надхвърлят 725 млн. лева.

Апропо, при този устойчив ръст на приходите, не е ли време да се помисли за намаляване на данъците и таксите?  Защото това е дясна марка, а ГЕРБ какви точно бяха?

Имаме право да питаме, нали? Защото ние, втората  ръка софиянци, сме най-ощетените – даваме, а  почти  нищо не получаваме.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във