Банкеръ Weekly

Коментари

Крайнодесен миш-маш, но по цени на ЕС

Превръща ли се в крайнодесен европейски политик българският премиер Бойко Борисов? Този въпрос изниква на дневен ред, след като  той формулира своята  позиция по отношение на мигрантите. Тази седмица Борисов каза нещо, което го нарежда до вътрешния министър на Италия Матео Салвини -  председател на крайнодясната партия "Лига" и вицепремиер в новата евроскептична управляваща коалиция. “България ще предложи на Евросъвета компромисен вариант за защита на границите на ЕС", каза премиерът ни. - "На първо място предлагаме незабавна превенция -  тя включва затваряне на всички външни граници на ЕС. Официално всеки един, който иска да влезе в ЕС - икономически имигрант или  бягащ от война - трябва да отиде официално на КПП. Там да му се вземат отпечатъци, да го попитат къде отива и дали го искат там", заяви Борисов.

А ето какво мисли Салвини за решаването на същия проблем: Италия повече няма да бъде "бежански лагер на Европа". И обеща твърди действия за ограничаване на новопристигналите мигранти и за връщането на онези, които вече са пристигнали. Салвини  изпълни обещанието си светкавично. Купонът за мигрантите в Италия свърши, обяви той два дни след като пое поста. Това се случи по време на  посещението му в сицилианското пристанище Поцало, където се намира приемният център за бежанци, през който от 2014 г. досега са дебаркирали около 600 000 мигранти от Северна Африка. Там новопристигналите бежанци са регистрирани, фотографирани са и им  се вземат пръстови отпечатъци. Това е, общо взето, същото, което иска и премиерът  Борисов.

Няколко дни по-късно Салвини показа, че действително купонът е свършил и отказа да  приеме   кораб с 630 бежанци на борда, което му струваше огромен дипломатически скандал с ЕС. Салвини, който превърна ограничаването на имиграцията в приоритет на крайнодясната си партия "Лига", се зарече да лобира пред партньорите на Италия в ЕС за получаване на повече помощ за справяне с проблема. Или Европа ни подава ръка да направим страната си сигурна, или ще изберем други методи, закани се той.

Досущ като италианския си колега, и Борисов поиска допълнителни пари за осигуряване на външните граници на ЕС. “Държавите, които сме на първа линия - България, Гърция, Италия, Испания, ако трябва  да бъдат подпомогнати, и всички бежанци да отидат официално на КПП-та. Тези, които са вече в ЕС като мигранти -  да се види кои може да бъдат интегрирани, останалите да се върнат от държавите по произход, откъдето са дошли", обяви той.

С искането за финансова помощ приликите между крайнодесния Салвини и все още неориентирания в политическата джунгла Борисов свършват. Раздалечаването на позициите им е очевидно. Италия и Салвини имат проблем с напиращите бежанци, за разрешаването на който искат още пари от ЕС. В същото време Борисов гордо се тупа по гърдите, заявявайки, че България се е справила с проблема. "Искам да кажа, първо, как България се справи. Без много да приказваме, без много да се оплакваме, ние си създадохме надеждна охрана на българо-турската граница, и не само на нея. С необходимите заграждения, с допълнително полицаи, армия, кораби. И от година и половина България има нула миграционен натиск - нула!", похвали се той.

Което не му пречи все пак да се нареди на опашка за допълнителни евросредства.

Има две хипотези за обяснение на този парадокс. Истината за миграционния натиск е друга  и  заради нея  парите от ЕС наистина са необходими. Или пък финансовата инжекция е добре дошла, въпреки че бежанският натиск по границите е нула. А това води до заключението, че евентуалното им усвояване няма нищо общо с подсигуряването на границата.

Явно отношението към истината е разковничето за приликите и разликите между крайнодесния Салвини и Борисов. И неслучайно управляващите със закон забраниха доближаването до оградата по границата - за да не научим истината  - къде в края на краищата изчезват парите, които ЕС ни дава. Защото е странно уж струващата милиони евро ограда да се срива при всеки по- обилен дъжд.

На нас не ни е сефте нашенските политици да ни лъготят, докато ни бъркат в джобовете. Но ще дойде денят, когато ЕС ще се усети как му изпразват кесията. И тогава вероятно ще стане лошо. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във