Банкеръ Daily

Коментари

Кошмар е у нас и да спазваш, и да не спазваш правилата

В държава, в която е по-срамно да си дебел, отколкото да си прост, е напълно логично да те уволнят и ...защото спазваш правилата, отколкото обратното.

Този абсурд не е единствения в нашата  държава, в която  гражданинът плаща  от джоба си глобата на НАП за това, че не е опазила личните  му  данни. За да не скучаем  лъсна пореден абсурд -  около историята с желанието на световноизвестната оперна певица Дарина Такова да преподава в Националното музикално училище "Любомир Пипков". През уикенда примата  изрази в социалната мрежа възмущението и обидата си, че на желанието й да обучава  на класическо пеене възпитаниците на училището й отговорили, че трябва да се яви на конкурс. И да изпълни пет песни. Проблемът е, че Такова от 12 години не пее  заради проблем с гласните струни -  вследствие на медицинска грешка по нейните думи. Въпреки това тя преподава от години в различни страни и провежда  майсторски класове.

Всичколозите от Фейсбук веднага скочиха в нейна защита и започнаха да ругаят директорката на музикалното училище Столина Добрева, че унижавала една българска гордост. Което недоволство също не е лишено от основания. Е, появиха се и трезви гласове, които застъпиха тезата, че директорката нищо лошо не е направила -  тя просто е спазила наредбата и правилата в нея. Те на свой ред отправиха не много ласкави думи към Дарина Такова.

Министърът на културата, с извинение, Боил Банов, разбрал-недоразбрал за какво става дума, но за да бъде в унисон с масовото обществено мнение, побърза да поиска оставката на директорката Столина Добрева ...във Фейсбук.

Ситуацията наистина е абсурдна - иска се  оставката на човек за това, че си върши работата и спазва законите и правилата, без да се влияе от авторитети. Още повече, че такива  запъртъци във вид на наредби и правила се мътят  в самото Министерство на културата. Там някъде ще да са  решили, че който иска да преподава в музикалното училище, трябва да се яви на конкурс, но са пропуснали да  предвидят изключения или по-специален  ред за изявени таланти, прославили се и прославили ни по всички световни сцени. А  дори в Министерството на културата би трябвало да знаят, че такива в България има в изобилие. Само че на някой трябваше да му дойде на акъла, че е възможно да възникне и такъв казус – някое от тези светила да пожелае да преподава в родното музикално училище. Но, за да осъществи това си желание, ще трябва да се яви и да пее на конкурс наравно с недотам талантливи и подготвени учителки по музика.

Така че във въпросната наредба трябваше да се предвиди и такава хипотеза и тези световноизвестни артисти да заемат преподавателски места по друг ред. Пък дори само единици от тях да проявят подобно желание.

Е, както си знаем, типично по български – като се обърне колата, пътища много. След като преспа една вечер, културният министър Банов все пак се усети какво е направил и на среща с директорката на музикалното училище днес не е повдигнал въпроса за оставката. Напротив, решено е било да се потърси начин Дарина Такова да стане част от преподавателския екип на школото. Една от възможностите  е да преподава като гост лектор или да води майсторски класове.

Самата Столина Добрева беше обявила малко по-рано , че не вижда защо трябва да си подава оставката - за обявеното място за преподавател има конкурс с разписани правила и те няма как да бъдат нарушени. Изискванията за явяване пред комисия са за всички кандидати и освен Такова има и други желаещи за мястото. Конкурсът е не само за преподавател по класическо пеене, но и за още няколко позиции.

Директорката получи подкрепа и от възпитаници на училището и техните родители. Те се събраха пред Министерството на културата в понеделник сутринта и обясниха, че уважават оперната прима Такова, но не трябва директорката да бъде наказвана за това, че спазва правилата.

Всъщност прибързаната и не особено разумна  реакция на министър Банов не е толкова изненадваща при положение, че даже главата на българското правителство прави  подобни неща от  години – потушава скандали и замазва проблеми  чрез нечия оставка - кога реална, кога  проформа.  Освен това погазването на законите и заобикалянето на правилата се е превърнало в нещо като запазена марка на управлението на страната. Почти  ежедневие е в парламента да се пишат и променят закони на коляно в интерес на някое лоби. С други думи – неспазването на правилата и на законите се е превърнало в норма, в държавна политика. А играта по правила е изключение, даже екзотика. Та какво да говорим за някаква директорка или за някаква учителка, па макар и...световно известна....

Facebook logo
Бъдете с нас и във