Банкеръ Daily

Коментари

Корупцията - фундамент на хибридната политика

Обичам да слушам разсъждения за хибридната война като корупция или за корупцията като хибридна война. Според експерт по кибернетична сигурност например най-евтиният начин да манипулираш обществото, карайки дадена политическа сила да работи против интересите му, е да я финансираш. А другото оръжие на хибридната война е дискредитацията. Хибридната война се води по една древногръцка максима и тя е, че ако дискредитираш опонента, няма нужда да дискредитираш тезата му.

И тук, вместо да гледам изпълненията на Путин, дето от Вашингтон щели да му търсят милиадите чрез нарочен закон, или ината на онзи индивид от Венецуела Никола Мадуро, дето остана без ток, се сетих за нашата действителност. В нея обаче хибридната война е особена - тя се води най-вече от управляващите, които държат парите на държавата, а не от опозицията, която е натикана в ъгъла. И хибридната война у нас се води в центъра и по места винаги в личен интерес.

Сетих се  например  за финансовия министър. Според Комисията за противодействие на корупцията (КПКОНПИ), той е напълно невинен за това, че вече близо десет години живее напълно безплатно в апартамент на кумеца си. И това е вярно - човекът е получил жилищна площ, а не пари по сметка. Не е уредил и една фирма на кумеца си с обществена поръчка. Значи си е чист. Като капка планинска вода. А и властта покрай него сияе от чистота, защото съвсем навреме си е назначила правилния шеф на КПКОНПИ, както и правилния главен прокурор. Помните ли онази знаменита фраза на сегашния адвокат Кокинов: "Нали ти си го избра...!" От едни уж незаконни СРС-та в Банкя.

Да ама защо ли се питам? Все пак Владислав Горанов си е на далавера от безплатния имот, който обитава: спестява наем, получава самочувствие от местоживеенето си и от статуса на обкръжаващите го съседи, не му се  налага да страда и по време на земетресения. А и кумецът му може да се хвали: Ле-ле, какъв наемател имам..."

Но стига! Тази седмица проверка на Върховната административна прокуратурата установи, че в 175 общински наредби за продажба и наемане на общински жилища из цялата страна  се съдържат такива правни бисери, каквито дори спецовете по хибридните задкулисни действия не могат да измислят. Вместо на социално слаби  тези имоти са били отдавани на кметове, на заместник-кметове и на кметски наместници. С една дума, властта се е изплезила на текстовете от Закона за общинската собственост, където било записано, че в такива апартаменти се настаняват само семейства с остри социални или здравословни проблеми или такива, обитаващи негодни жилища.

Освен това административните прокурори констатирали и че неправомерно кметове са упълномощавали други лица да налагат санкции за нарушения, което, според държавното обвинение, е създало условия нарушителите да не понесат наказание. Така нашите хора няма от какво да се боят. Но тук рядко се стига до хибридни разкрития, защото цензурата е хванала здраво за гърлото българския печат и електронните медии. С една дума - Трайко да ти е името.

Но понеже девизът на нашата централна власт е нито седмица без скандал, хибридната война на корупцията или корупцията от хибридната война, се премести през седмицата по финансово-религиозните бойни полета.

За да си осигури кворум, властта се договори да плати на група депутати да стоят в залата. Не директно - това е корупция, а чрез тяхната религиозна корпорация. Според Алекс Алексиев - ексанализатор от "Ренд корпорейшън", напълно е недопустимо парламентът да опрощава дългове на мюфтийството при условие, че турският Дианет (служба по вероизповеданията) финансира Главното мюфтийство всяка година с по 2 млн. лева.

Това парламентарно решение взриви социалните мрежи. И се стигна дотам в сряда да се говори отново за поправка   на поправката или за разсрочване, но не за опрощаване на дълговете на вероизповеданията! Ако имаше мислещи хора във властта, поне можеха да пресметнат колко клона от дървото, на което седят, счупиха само тази година. И всеки счупен клон ги изпраща все по-надолу!

Но това е друг тип хибридна война, в която властта се само дискредитира всеки ден, за да не вижда как чужда сила плаща на наше вероизповедание и да намира утеха в нейната плът като безпътна жена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във