Банкеръ Daily

Коментари

Корумпирани сме по-малко, за сметка на това за дълго

Както вървят нещата, на България ще са и необходими минимум шест години, за да се отърве от имиджа си на силно корумпирана държава. Разбира се, това предположение в голяма степен е илюзорно, особено ако обърнем поглед назад и се вгледаме в предишните издания на Индекса за възприятие на корупцията. Внимателното му проучване ни носи само мъка.

В тазгодишната класация на Transparency International се нареждаме на 69 място от 180 държави по света. Ние имаме 44 пункта, което в сравнение с миналата година е крачка напред. Тоест мръднали сме с един пункт към надеждата, че някой ден ще се оправим.

При това положение оптимистите биха изтъкнали, че чашата е наполовина пълна. Но пък песимистите биха им обърнали внимание на една малка особеност - всеки резултат под 50 пункта говори за системен пробив в противодействието на корупцията. И чашата си е толкова празна, колкото е била и в предишни години.

Ако има нещо утешително, то е че вече се изравняваме с Румъния и Унгария. Утехата обаче е минимална, ако сравним постижението си със средното за ЕС. То показва, че не шест, а цели 22 години ще са ни необходими, за да постигнем средния резултат за Европа, ако ще добавяме всяка година по един пункт. За Стария континент резултатът е 66 точки и е най-добрия в световен мащаб.

Иначе изследването налива вода в мелницата на хората, които смятат, че в условията на пандемия корупционният натиск се увеличава. Според него същата тази пандемия е разкрила сериозни проблеми, свързани с върховенството на закона в много страни, като корупцията допълнително е отслабила демокрациите. В доклада на Transparency International дори се говори за световна корупционна криза, която е неуправляема.

На това място оптимистите (особено тези във властта и с властта) сигурно отново ще се намесят, изтъквайки колко добре в България се справяме с пандемичната криза. Това твърдение ще хване декиш, само ако до есента у нас бъдат ваксинирани 2 млн. души, както обеща НОЩ. Темповете на доставка на ваксините и процедурата по слагането им обаче направо ще катурнат чашата на песимистите. Или както отбелязва една нашумяла фигура в тези пандемични времена като доц.Мангъров, всичко ще приключи докато се натуткаме с ваксините.

 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във