Банкеръ Daily

Коментари

Корабът на ЕС потъва, а капитаните ще вдигат скоростта

Големите страни, които засега остават в Европейския съюз заявиха демонстративно, че отсвирват малките и ще се движат със собствена скорост, независимо от другите. Това стана на мини среща на върха в двореца Версай край Париж.

Лидерите на Франция, Германия, Италия и Испания предложиха Европа да се движи на няколко скорости. Франсоа Оланд, Ангела Меркел, Мариано Рахой и Паоло Джентилони обявиха, че няколко страни ще вървят напред по-бързо и по-далеч в области като отбраната и еврозоната чрез задълбочаване на европейския икономически и валутен съюз.

Германският канцлер Ангела Меркел отиде още по-далеч и в прав текст заяви, че европейците трябва да имат куража да приемат, че някои страни напредват по-бързо от останалите и те не трябва да бъде възпирани от онези, които са закъснели.

Казано иначе, големите страни в ЕС открито казват на малките да не им се пречкат повече и те ще правят каквото си искат. Независимо, че от тези които са се събрали във Версай, поне двама имат сериозни икономически, а и политически проблеми в собствените си страни. А като дойде след няколко месеца Бепе Грило на власт в Италия, интересно какво скорост ще е предвидена за "Ботуша"?

Очевидно самопровъзгласилите се за лидери на Европа са притеснени от растящите центробежните сили в ЕС и желаят един вид да покажат на непокорните, че са хванали здраво юздите. Само че, нищо чудно, вместо да изпишат вежди, да извадят очи.

Защото подобна демонстрация по-скоро ще налее вода в мелницата на противниците на евроинтеграцията. Великобритания вече напуска.  На изток Полша и Унгария вече открито негодуват от  имигрантската политика на Меркел. На юг пък затъналата в дългове Гърция обвинява именно Берлин за несгодите си. Очаква се популистките партии да се представят силно и в холандските, и във френските избори. А стане ли Марин Льо Пен президент на Петата република през май, следва и Фрексит.

И тогава може да се окаже, че далеч по-належащо ще е спасяването от потъване на кораба ЕС. Тогава скоростта едва ли ще е от значение.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във